Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BMGK Üyelerinden Gazze İçin UNRWA Uyarısı

BMGK üyeleri, Gazze'deki insani durumu ele alarak UNRWA'ya yönelik saldırılara karşı ortak bir duruş sergiledi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 20:36
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 20:36

BMGK Üyelerinden Gazze İçin UNRWA Uyarısı

BMGK Üyeleri Gazze ve UNRWA'ya Yönelik Saldırılara Karşı Çıktı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Gazze'deki insani durumu gündemlerine alarak, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) kapsamındaki saldırılara karşı endişelerini dile getirdiler.

Rusya'nın Uyarısı

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassilly Nebenzia, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes önerisinin geçerliliğini yitirdiğini vurguladı. Nebenzia, "Ateşkesi gündeme getirmeme konusunda BMGK üyeleri ABD ve İsrail tarafından kullanılıyor," dedi. UNRWA'nın savunulması gerektiğini belirten Nebenzia, "Kötü niyetli saldırılara karşı harekete geçilmesi şart," ifadesini kullandı.

Cezayir Temsilcisinin Çağrısı

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, Gazze'nin yaşadığı krizin insanlık için bir sınav olduğunu belirterek, "Burada sessiz kalamayız. Harekete geçmek zorundayız. BMGK eğer barışı sağlayamazsa, kim sağlayacak?" ifadelerini kullandı. Bendjama, UNRWA'nın Gazze'deki tek insani yardım ajansı olduğunu vurgulayarak, "UNRWA'ya yönelik her saldırı uluslararası dayanışma ve işbirliği ilkelerini tehdit ediyor," dedi.

Çin'in İfadeleri

Fu Cong, Çin'in BM Daimi Temsilcisi, Gazze'deki trajediyi insanlığın ahlaki yönden bir sınavı olarak nitelendirerek, "Bu durum tarihin kara lekesi olacaktır. İsrail'in operasyonlarını durdurması ve ABD'nin üzerindeki baskıyı artırması gerekiyor," dedi.

ABD'nin Tutumu

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'in insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılara karşı araştırma talep ettiklerini belirtirken, BM'nin personelinin güvenliği konusunda her türlü faaliyete karşı çıktıklarını ifade etti.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi'nin Uyarısı

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, UNRWA'nın hâlâ hedef alındığını belirtti ve "Eğer BMGK uluslararası hukukun ihlal edilmesini durduramıyorsa, yetkisini yeniden gözden geçirmelidir," dedi. Mansur, İsrail'in Filistinlilerin acı çekmesine neden olduğunu ifade ederek, duruma ilişkin sert eleştirilerde bulundu.