Bodrum'daki Su Varlığı Tehdit Altında
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajların su seviyelerinin, son dönem yağışlarına rağmen kritik derecede düşük olduğunu vurguladı.
Altyapı Sorunları ve Taşkınlar
Özçelik, yaptığı açıklamada, Bodrum'da kentsel altyapı yetersizlikleri nedeniyle taşkın ve su baskınları yaşandığını ifade etti. "Bodrum'un yağmur suyu direnç hattı bulunmuyor," diyen Özçelik, "Yağışların etkili bir biçimde tahliye edilmemesi durumunda en küçük yağışlarda bile riskler artıyor," şeklinde konuştu.
Baraj Durumu ve Su Seviyeleri
Bodrum genelindeki Akyarlar ve Turgutreis bölgelerinde sık sık su baskınları görüldüğünü belirten Özçelik, "Mumcular Barajı'nda su oranı yüzde 5, Geyik Barajı'nda ise sadece yüzde 14 civarında," diyerek içme suyu sağlayan bu barajların durumunun endişe verici olduğunu belirtti. Özçelik, bölgenin tek güvenli su kaynağının Milas'taki Akgedik Barajı olduğunu açıkladı ve oradaki su seviyesinin de yüzde 40'lar civarında bulunduğunu söyledi.
Gelecek İçin Endişeler
Özçelik, "Kuraklık devam ederse, Bodrum başta olmak üzere Milas ve çevresinde ciddi su sıkıntıları yaşanabilir," uyarısında bulundu. Bahar ve kış aylarında beklenen yağışların, mevcut durumu nasıl etkileyebileceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, son dönemde etkili olan yağışlar, ilçenin su ihtiyacının karşılandığı barajların seviyesini istenildiği kadar yükseltmedi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, son dönemde etkili olan yağışlar, ilçenin su ihtiyacının karşılandığı barajların seviyesini istenildiği kadar yükseltmedi.