Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Borrell, ASEAN Zirvesinde Gazze İçin Ateşkes Çağrısında Bulundu

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, ASEAN toplantısında Gazze'deki duruma dikkat çekerek ateşkes talep etti.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 11:20
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 11:20

Borrell, ASEAN Zirvesinde Gazze İçin Ateşkes Çağrısında Bulundu

AB'nin Gazze İçin Ateşkes Çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Laos'ta düzenlenen AB-ASEAN Bakanlar Toplantısı'na katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Gazze'deki Şiddet Üzerine Değerlendirmeler

Borrell, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, birçok ASEAN ülkesinin Gazze'deki olayları şiddetle kınadığını ifade etti. Borrell, "Defalarca söylediğim gibi, bir dehşet başka bir dehşeti haklı çıkarmaz. AB, Filistin yönetiminin başlıca destekçisidir." diyerek duruma olan duyarlılığını vurguladı.

Ateşkes ve Barış Çağrısı

Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen insani yardım erişiminin garanti altına alınması gerektiğini ifade eden Borrell, "Derhal ateşkes sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılması" çağrısını yineledi. Ayrıca, kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için iki devletli siyasi çözümün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

AB-ASEAN İşbirliği Vurgusu

Toplantıda AB-ASEAN ortaklığının önemini de dile getiren Borrell, "AB'nin sürücü koltuğunda kim oturursa otursun, ASEAN ile olan ilişkilerin dış politikamızın merkezinde yer alacağından emin olabilirsiniz." dedi. Ticaret, iklim ve güvenlik konularındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Hukukun Önemi

Borrell, her iki örgütün de uluslararası hukuku savunduğunun altını çizerken, "Uluslararası hukukun temel ilkeleri ile Birleşmiş Milletler Şartı, Ukrayna'da ve dünyanın diğer bölgelerinde de tehlike altındadır." sözlerini kullandı. Borrell, Rusya'nın saldırganlığının sadece Avrupa için değil, tüm dünya ülkeleri için oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ifade etti.