Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bosna Hersek'te EUFOR'a Çağrı: Dodik'in Yakalaması Talep Edildi

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Konakovic, EUFOR'dan Dodik'in yakalanmasını istedi.

Yayın Tarihi: 05.04.2025 22:25
Güncelleme Tarihi: 05.04.2025 22:25

Bosna Hersek'te EUFOR'a Çağrı: Dodik'in Yakalaması Talep Edildi

Bosna Hersek'te Siyasi Gerilim Arttı

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, başkent Saraybosna'daki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu (EUFOR)'un, Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'i yakalaması gerektiğini vurguladı. Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesi konusundaki açıklamalara yanıt verdi.

Durum Tehlikeli Bir Boyuta Ulaştı

Konakovic, Bosna Hersek'te olağanüstü bir durumun hâkim olduğunu belirterek, Lührmann'a yönelik kararı "terörist eylem ve diplomatik skandal" olarak nitelendirdi. Ayrıca, Alman Bakan'ın Viyana Sözleşmesi çerçevesinde diplomatik haklara sahip olduğunu belirtti. Konakovic, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Amerika, İngiltere ve EUFOR'a konuya ilişkin mektup göndermeyi planladığını ifade etti.

Dodik'in Faaliyetleri Üzerine Açıklamalar

"Durum tehlikeli bir seviyeye ulaştı. Dodik, Lührmann'ın tehdit edilmesi ve Banja Luka'dan gönderilmesi için doğrudan organize etti ve bu konuda Sırbistan'dan destek aldı," diyen Konakovic, yargının acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konakovic, EUFOR'un tutuklama desteği sağlama yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak, bu durumun "ciddi ve zorunlu bir görev" olduğunu belirtti.

Sırbistan'dan Gelen Tepkiler

Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric, Konakovic'in EUFOR'u göreve çağırmasını diplomatik açıdan problemli bulduklarını savundu. Djuric, "Konakovic, kendi uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki başarısızlıklarını Sırbistan’a yüklüyor," dedi.

Dodik'ten Sosyal Medya Üzerinden Açıklama

Dodik, sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'teki savaşın sona ermesini sağlayan Dayton Barış Antlaşması için Sırbistan ve Hırvatistan'dan destek talep edeceklerini, ayrıca Amerika, Rusya ve Fransa'dan bu antlaşmanın hükümlerine sahip çıkmalarını isteyeceklerini belirtti.

Mahkeme ve Siyasi Gelişmeler

Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleri sebebiyle Dodik'e 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti. Mahkeme kararından sonra RS Ulusal Meclisi, Bosna Hersek Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi gibi devlet kurumlarının faaliyetlerini yasakladı. Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi ise bu yasakları iptal etti.

Son olarak, Bosna Hersek Savcılığı, Dodik ve birkaç yetkili hakkında gözaltı kararı vermişken, bu karara uymayanlar için yurt içi yakalama emri çıkarıldı. Bosna Hersek Mahkemesi, Dodik için uluslararası yakalama emri çıkarmak amacıyla Interpol'e başvurmuş, ancak olumlu bir sonuç alamamıştır.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet...

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet...

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.