Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Budapeşte'de AB'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı

Macaristan'da düzenlenen konferansta, Avrupa Birliği'nde liyakat temelli genişleme süreci masaya yatırıldı.

Yayın Tarihi: 19.10.2024 15:35
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 15:35

Budapeşte'de AB'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı

Budapeşte'de "Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" Konferansı Düzenlendi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan konferansta, Türk ve Macar akademisyenler, Avrupa Birliği'nin (AB) liyakate dayalı ve somut ölçütler çerçevesinde genişletilmesi konularını tartıştı.

MCC ve İKV İşbirliği ile Gerçekleşti

AB Dönem Başkanlığını yürüten Macaristan, Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliği çerçevesinde bu önemli etkinliği düzenledi.

Büyükelçi Ekşioğlu'nun Açılış Konuşması

Konuya dair açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği değeri vurgulayarak, Türkiye'nin AB üyeliğinin hâlâ stratejik bir öncelik olduğunu ifade etti. Ekşioğlu, ayrıca genişlemenin Macaristan'ın AB Dönem Başkanlığı'nın önceliklerinden biri olduğunu ve bu sürecin liyakate dayalı bir yaklaşımla ilerlemesini desteklediklerini belirtti.

İKV Başkanı'nın Değerlendirmesi

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, taşıdığı önem gereği liyakate dayalı genişlemenin, aday ülkeler arasında ortak hedeflerin oluşturulmasına katkıda bulunarak AB’nin güvenliğine ve stratejik özerklik arayışına yardımcı olduğunu kaydetti. Ayrıca, Türkiye'nin katılım süreci içinde kritik bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Genişleme Süreci Üzerine Tartışmalar

Konferansta, AB'nin gündeminde önemli bir yer tutan genişleme sürecinin adaletin tesis edilmesi ve aday ülkelerin farklı ihtiyaçlarının karşılanması bağlamında ele alındı. Bu süreçte, liyakate dayalı bir katılımın gerçekçi olup olmadığı gibi konular uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Alanında Yetkin İsimler Katıldı

Etkinliğe katılan isimler arasında; MCC Misafir Araştırmacısı Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Macar Dışişleri Bakanlığı AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Dairesi Başkanı Dr. Laszlo Dux, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve diğer akademisyenler bulunuyor. Bu isimler, değerlendirmelerini ve görüşlerini konferans süresince paylaştı.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium...

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde, başkent Budapeşte’de "Avrupa Birliği’nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" konulu ortak bir konferans düzenlendi. Konferansın açılışında, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu bir konuşma yaptı.