ÇANKIRI VE KIRŞEHİR’DEN MÜJDE
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) akademisyenleri, gerçekleştirdikleri yenilikçi çalışmalarla meme kanserinin tedavisine dair umut verici sonuçlar elde etti.
Akademik Ekip ve Araştırma Süreci
ÇAKÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
"Uzun zamandır bu konuda araştırmalar yapıyoruz. Hidrazon ve metal komplekslerinin antibakteriyel ve antikanser etkileri üzerinde önemli bulgulara ulaştık. Bu sebeple yeni bir bakır bileşiği sentezledik"
Bakır Komplekslerinin Önemi
Ataol, bakırın insanların sağlık açısından önemli bir element olduğunu ifade etti ve çalışmalarının sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
"Bakır komplekslerinin meme kanseri tedavisinde önemli bir yer aldığını biliyoruz. Sentezlediğimiz bileşik, MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattı üzerinde test edildi ve düşük dozlarda bile kanser hücresi büyümesini durdurdu."
Gelecek Hedefleri ve İleri Çalışmalar
Yapılan bu araştırmaların potansiyel yerli bir ilaç geliştirmek için yenilikçi bir alternatif oluşturduğuna inandıklarını belirten Ataol, şunları söyledi:
"Bu çalışma sadece laboratuvar ortamında şu anda. İnsan hücresi üzerindeki etkilerin görülmesi için daha fazla test yapılması gerekiyor. Amacımız, bu süreci patentli üretim aşamasına taşımak."
Ayrıca, bu çalışmanın TÜBİTAK projesi çerçevesinde hayata geçirildiğini ve Türkiye’nin ilaç portföyüne yüksek katma değerli ürünlerin kazandırılması hedeflendiğini belirtti.
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden (KAEÜ) akademisyenler meme kanseri üzerine yaptıkları çalışmada kanserli hücrenin büyümesini engellemeyi başardı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden (KAEÜ) akademisyenler meme kanseri üzerine yaptıkları çalışmada kanserli hücrenin büyümesini engellemeyi başardı.