Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cezayir, Fransa’nın Batı Sahra Politikalarına Tepki Gösterdi

Cezayir, Fransa'nın Batı Sahra'daki özerklik planına destek vermesi üzerine Paris Büyükelçisini geri çekti.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 17:38
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 17:38

Cezayir, Fransa’nın Batı Sahra Politikalarına Tepki Gösterdi

Cezayir'den Sert Tepki

Cezayir, Fransa'nın Batı Sahra ile ilgili aldığı tartışmalı kararlar sonrasında Paris Büyükelçisini geri çekme kararı aldığını duyurdu. Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Rabat’ın özerklik planına destek vermesine karşılık bu adımı attıklarını açıkladı.

Büyükelçi Said Musa'nın Geri Çekilmesi

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Paris Büyükelçisi Said Musa'nın geri çekilmesinin, Fransa hükümetinin Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıma yönündeki adımına bir yanıt olduğu vurgulandı. Bu karar, Cezayir'in Fransa ile diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar düzeyde sürdüreceğini gösteriyor.

Fransa'nın Desteklediği Plan

Fas Kraliyet Divanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Kral 6. Muhammed'e yazdığı mektupta, Fransa’nın Batı Sahra'daki özerklik planına destek verdiğini belirtmişti. Fransa, bu planın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olduğunu ifade etti.

Batı Sahra Sorununun Tarihçesi

Batı Sahra, Sakiyet'ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb bölgelerinden oluşacak şekilde Fas'ın fiili egemenliği altında uzunca bir süredir sorun haline gelmiş durumda. Polisario Cephesi, bu bölgenin bağımsızlık mücadelesini veren ayrılıkçı bir hareket olarak biliniyor.

Cezayir’in Kınaması

25 Temmuz'da Cezayir, Fransa’nın Fas’ın özerklik planına destek vermesi kararından dolayı "büyük üzüntü" duyduğunu ve bu durumu güçlü bir şekilde kınadığını belirtmişti. Cezayir, Batı Sahra’nın kaderinin tayini için referandum talep eden Polisario Cephesi'ni destekliyor.