Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

CIA Direktörü Roma'da Gazze Ateşkesi İçin Görüşmeler Yapacak

CIA Direktörü Bill Burns, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakereleri için Roma'da önemli bir toplantıya katılacak.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 19:51
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 19:51

CIA Direktörü Roma'da Gazze Ateşkesi İçin Görüşmeler Yapacak

Roma'da Kritik Görüşmeler Bekleniyor

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, Roma'da üst düzey İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelerek Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes müzakerelerini görüşecek. Toplantının, 28 Temmuz'da gerçekleşeceği bildirilirken, ne kadar ilerleme sağlanacağı ise belirsizliğini koruyor.

İsrailli Müzakerecilerin Umutsuzluğu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, çeşitli taleplerle müzakereleri ertelediği ve bu nedenle toplantıdan umutlu olmadıkları ifade ediliyor. Daha önce Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından Netanyahu, kısa süre içerisinde esir takası ve ateşkes anlaşmasının sağlanacağı konusunda bir iyimserlik yaratmıştı.

Ancak, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, Netanyahu, Biden'a birkaç gün içerisinde Katar ve Mısır'daki arabuluculara iletmek üzere güncellenmiş bir teklif yollama taahhüdünde bulundu. Bununla birlikte, bazı kaynaklar, Netanyahu'nun gerçek bir anlaşma isteyip istemediği konusunda şüpheler taşıdıklarını dile getirdi.

Görüşmelerin Seyri

Roma'daki toplantının, müzakerelerin ayrıntıları yerine stratejik yönlere odaklanması beklense de, İsrailli yetkililer umutlarını kaybetmiş durumda. Bir yetkili, "Netanyahu ulaşılması imkansız bir anlaşma istiyor. Şu anda hamle yapmaya istekli değil ve bu nedenle bir anlaşmadan ziyade müzakerelerde bir krize doğru gidiyor olabiliriz," dedi.

CIA'nın toplantıya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadığı belirtilirken, daha önce planlanan İsrailli müzakere heyetinin Katar ziyaretinin ertelendiği de gelen bilgiler arasında.