Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin, Filistinli Gruplar Arasında Ulusal Birlik İçin Desteğini Vurguladı

Çin, Filistinli grupların geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurma niyetlerini açıkladı. Pekin'de yapılan toplantının detayları paylaşıldı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:26
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:26

Çin, Filistinli Gruplar Arasında Ulusal Birlik İçin Desteğini Vurguladı

Filistinli Gruplardan Geçici Uzlaşı Hükümeti Çıkışı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Fetih Hareketi ve Hamas gibi Filistinli grupların, Pekin'de yapılan görüşmeler sonrası geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurma niyetlerini belirttiklerini duyurdu. Bu bilgi, tarafların 21 Temmuz'da başlayan ve "Pekin Diyaloğu" olarak adlandırılan uzlaşma görüşmeleri sonrası imzaladıkları bildiride yer aldı.

Yeniden İnşa ve Seçim Plânları

Bildiride, tüm Filistinli grupların mevcut temel yasaya uygun geçici bir hükümet oluşturma kararlılığı vurgulandı. Gazze'nin yeniden inşası ve en kısa sürede genel seçim düzenleme niyetleri de belirtildi. Ayrıca, yeni bir "Ulusal Komisyonun" kurulması için adımlar atılacağı ifade edildi.

Ulusal Birliğin Sağlanması Gerekliliği

Tüm taraflar arasında ulusal birliği sağlama yönünde mutabakat sağlandığı aktarıldı. Bu bağlamda, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içerisinde geniş katılımlı bir yapının oluşturulmasının gerektiği vurgulandı. Ayrıca, BM kararlarına dayanarak bağımsız bir Filistin Devleti kurma hedefi de belirtildi.

Çin'in Rolü ve Hamas'tan Açıklamalar

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Filistinli grupların ulusal birliği sağlama çabalarını desteklediklerini söyledi. Hamas temsilcisi Hüsam Bedran ise, pekin toplantısının ulusal birliğe ulaşmada önemli bir adım olduğunu belirtti. Çin, Fetih ve Hamas'ın da içinde bulunduğu Filistinli gruplar için kapsamlı bir ulusal toplantıya ev sahipliği yaptı.