Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin ve Filipinler Arasında Geçici Anlaşma: İkinci Thomas Sığı'ndaki İkmal Süreci Başladı

Çin, Filipinler'in karaya oturmuş savaş gemisine yapacağı ikmal görevlerinde devriye izleyecek.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 13:02
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 13:02

Çin ve Filipinler Arasında Geçici Anlaşma: İkinci Thomas Sığı'ndaki İkmal Süreci Başladı

Çin ve Filipinler Arasında İkmal Anlaşması

Çin, Filipinler ile yaptığı geçici anlaşma çerçevesinde, İkinci Thomas Sığı'nda karaya oturmuş olan Filipinler savaş gemisine ikmal görevlerini izleyeceğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu süreçte izlenecek adımlar hakkında bilgi verdi.

Geminin Egemenlik İhlali İddiası

Sözcü, Çin'in "Rınai" adını verdiği sığlıkta egemenlik hakkına sahip olduğunu belirterek, Filipinler'e ait "Sierra Madre" savaş gemisinin bu hakkı ihlal ettiğini öne sürdü. Filipinler, geminin bölgeden çekilmesini istiyor.

İnsani Niyetle İkmal İzni

Sözcü, geminin bölgeden çekilmesine kadar mürettebatın ihtiyaçlarının karşılanmasına insani bir yaklaşım ile izin vereceklerini ifade etti. Filipinler, ikmal öncesinde Çin'i haberdar ederek "teyit sonrası" ikmal yapabileceğini de açıkladı.

Çin'den Ciddi Uyarılar

Çin, Filipinler'in "Sierra Madre" gemisine büyük miktarda inşaat malzemesi gönderme veya kalıcı tesis kurma girişimlerine izin vermeyeceğini vurguladı. Filipinler Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin bu konudaki anlaşmayı sağladığını bildirdi.

İkinci Thomas Sığı'ndaki Gerilim

Güney Çin Denizi'nde bulunan İkinci Thomas Sığı, son dönemde Filipinler ve Çin arasında sık sık karşılaşmalara sahne oluyor. Filipinler Donanması'na ait karaya oturmuş savaş gemisine ikmal yapmak üzere Filipin gemileri aralıklarla bölgeyi ziyaret etmektedir.

Çin Sahil Güvenliği, bu ikmal seferlerini engellemeye çalışarak iki ülke arasındaki gerginliği daha da artırmaktadır.