Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin ve Japonya İlişkilerinde Kritik Dönemeç

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Japon mevkidaşı Kamikava Yoko ile ilişkilerin kritik bir aşamaya geldiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 14:01
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 14:01

Çin ve Japonya İlişkilerinde Kritik Dönemeç

Çin ve Japonya İlişkilerinde Yeni Gelişmeler

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Japon Bakan Kamikava Yoko ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kritik Aşama

Vang, Laos'un Viyentiyan kentinde gerçekleşen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında, ilişkilerin ilerleyip ilerlemeyeceğinin kritik bir aşamada olduğunu belirtti. Japonya'nın, Çin'i doğru bir şekilde anlaması ve mantıklı bir politikayla yaklaşmasını ümit ettiğini ifade etti.

İşbirliği ve Sorunlar

Kamikava ise, iki ülke arasındaki işbirliğinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak hala çözülmemiş sorunlar bulunduğunu aktardı. Japonya'nın yarı iletken ihracatıyla ilgili kontrollerin belirli bir ülkeye yönelik olmadığını belirten Kamikava, Çin ile yapıcı bir diyaloğu sürdürmeye istekli olduğunu vurguladı.

Güney Kore ile İletişim

Vang Yi, ASEAN toplantısında Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile de bir araya geldi. Vang, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir biçimde geliştirilmesi için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. Ayrıca, Çin'in Kore Yarımadası'nda savaş ya da kaos görmek istemediğini ifade etti.

Cho ise, Güney Kore'nin tek Çin politikasındaki tutumunun değişmediğini belirterek, son dönemde iki ülke arasındaki iletişimin arttığını vurguladı.