Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çocukların Ruhsal Gelişimi İçin Ekran Maruziyeti Kontrol Altında Tutulmalı

Çocukların sağlıklı ruhsal gelişimi için ekran süresinin sınırlandırılması gerektiği vurgulandı.

Yayın Tarihi: 14.09.2024 12:46
Güncelleme Tarihi: 14.09.2024 12:46

Çocukların Ruhsal Gelişimi İçin Ekran Maruziyeti Kontrol Altında Tutulmalı

Çocuklarda Ekran Maruziyetine Dikkat!

İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Nilüfer Okumuş Aliyev, çocukların ruhsal gelişimleri için ekran maruziyetinin önemine dikkat çekti.

Yeni Döneme Dikkat!

Aliyev, yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte çocukların yaz tatilinde edindikleri alışkanlıklardan uzaklaşmaları gerektiğini belirtti. Ailelerin, çocukların beslenme ve uyku düzenlerini dikkatle kontrol etmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sağlıklı çocuk kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Ekran Kısıtlamasının Önemi

Uzman, ekran kısıtlamasının şart olduğunu belirtirken; internet erişimi olan cihazların, çocukların iradeleriyle kontrol edebileceği doğru ve yanlış ayırt edebilecekleri platformlar olmadığını ifade etti.

Bağımlılık ve Davranış Problemleri

Çocuklarda ekran bağımlılığının arttığına dikkat çeken Aliyev, bu durumun sinir krizleri ve davranış sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Ailelere, bu sorunlardan kaçınmak için önceden tedbir almaları gerektiğini hatırlattı.

Örnek Olma Yükümlülüğü

Ekran süresinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Aliyev, ailelerin ilk önce kendi davranışlarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Çocukların ebeveynlerini örnek alacaklarını belirten Aliyev, telefon ve ekran kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Dikkat Dağınıklığı ve İletişim Sorunları

Aliyev, uygulamalar ve videolar arasında hızlı geçişlerin çocukların dikkat becerilerini bozduğunu ifade etti. Ekran süresinin artması ile birlikte çocuklarda akademik başarıda düşüş, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi sorunların ise artabileceğini vurguladı.

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları...

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Nilüfer Okumuş Aliyev, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.