Diyarbakır'da Tarihi Bir Keşif
Diyarbakır'ın tarihî zenginliklerinden biri olan Amida Höyükte gerçekleştirilen kazılarda Çanakkale Savaşı'na ait rozet bulundu. Bu rozet, Diyarbakır'ın tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin yanı sıra, Çanakkale Savaşı gibi önemli olaylara da ışık tutmaktadır.
Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yürütülen kazı projeleri, Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız önderliğinde 2018 yılında başlamıştır. Kazılar, höyükte 10 bin yıl öncesine kadar uzanan yerleşim izlerini ortaya çıkarmaya devam ediyor.
Bulunan Rozetin Özellikleri
Prof. Dr. Yıldız, rozetin Osmanlı dönemine ait olduğunu belirterek, bu buluntunun, alandaki yaşamın sürekliliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Rozet, 4.2 santimetre uzunluğunda, 2.7 santimetre genişliğinde ve 6 gram ağırlığındadır. Ön yüzünde Çanakkale kara ve deniz savaşlarından izlenimler taşıyan rozetin üzerinde, Osmanlıca 'Çanakkale Savaşı yadigarı' ibaresi yer almaktadır.
Diyarbakır ve Çanakkale Savaşı
Rozetin bulunduğu bölge, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombasının bulunduğu alana yakındır. Prof. Dr. Yıldız, rozetin Diyarbakır'a dönen bir gazi askere verilmiş olabileceğini düşündüğünü ve bu buluntunun şehrin Çanakkale Savaşı'na sağladığı desteğin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Yıldız, "Bu rozet, Diyarbakırlıların Çanakkale Savaşı'na katkısını kanıtlayan önemli bir bulgudur," diyerek sözlerini tamamladı.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.