Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

DSÖ, Kuş Gribine Karşı Aşı Geliştirmek İçin Yeni Projeye Start Verdi

DSÖ, kuş gribi (H5N1) için mRNA aşısı geliştirmek amacıyla yeni bir girişim başlattı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 12:07
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 12:07

DSÖ, Kuş Gribine Karşı Aşı Geliştirmek İçin Yeni Projeye Start Verdi

DSÖ'den Kuş Gribi Aşısı Girişimi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, insanların sağlığını tehdit eden kuş gribine (H5N1) karşı,aşı geliştirmeyi hızlandırmak için yeni bir proje başlattıklarını açıkladı.

mRNA Teknolojisi ile Aşı Geliştirme Süreci

Ghebreyesus, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki üreticiler için mRNA bileşeni içeren H5N1 aşı adaylarının geliştirilmesi ve erişilebilirliğini hızlandırmayı amaçlayan yeni bir proje bugün başlatıldı." dedi.

İş Birlikleriyle Güçlü Adımlar

DSÖ Genel Direktörü, Arjantin merkezli Sinergium Biotech firmasının, DSÖ ve İlaç Patent Havuzu (MPP) iş birliğiyle hayata geçirilen mRNA Teknoloji Transfer Programı'ndan yararlanarak bu projeyi yöneteceğini belirtti. Ghebreyesus, bu girişimin programın sağladığı faydaların başarılı bir örneğini oluşturacağını vurguladı.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Girişimin, düşük ve orta gelirli ülkelerde daha fazla araştırma, geliştirme ve üretimi teşvik etmek amacıyla hazırlandığını ifade eden Ghebreyesus, böylece dünyanın gelecekteki pandemilere karşı daha etkili ve adil yanıtlar verebileceğini kaydetti.

DSÖ ve MPP iş birliğiyle 2021 Temmuz ayında başlatılan mRNA Teknoloji Transfer Programı, bu tür aşıların düşük ve orta gelirli ülkelerde geliştirilmesi ve üretimi için kapasite oluşturma hedefini taşımaktadır.