Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa'ya Alkol Tüketiminde Acil Eylem Çağrısı

DSÖ, Avrupa'daki alkol tüketimini azaltmak için acil önlemler alınmasını istiyor.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 23:05
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 23:05

Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa'ya Alkol Tüketiminde Acil Eylem Çağrısı

DSÖ'den Acil Eylem Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da alkol tüketiminin durdurulması adına acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Avrupa, yıllık 9,2 litrelik alkol tüketimi ile dünya genelinde en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Alkolün Sağlık Üzerindeki Etkileri

DSÖ, Avrupa'da alkol tüketimi nedeniyle yılda yaklaşık 800 bin ölüm gerçekleştiğini belirtti. Bu rakam, bölgedeki toplam ölümlerin neredeyse %9'unu oluşturmakta. Her gün 2,200 kişi alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir.

Alkol Tüketimi ve Aile İçindeki Sorunlar

Alkol tüketimi sadece ölüm oranlarını artırmakla kalmıyor; aynı zamanda aile içi şiddet, kazalar ve ruh sağlığı sorunları gibi ciddi sorunlara da yol açıyor. Ancak, birçok kişi alkolün zararlarının farkında değil.

Avrupa'daki Alkol Tüketim İstatistikleri

Avrupa'da her 3 yetişkinden 2'si içki içiyor ve her 10 yetişkinden biri alkol bağımlısı sayılıyor. Erkeklerin alkol tüketimi, kadınlardan yaklaşık 4 kat daha fazla. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunları alkol tüketimi ile bağlantılıdır. Ancak, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son 10 yılda alkol tüketiminde bir azalma gözlemlenememiştir.

Önerilere Uygun Hareket Edilmiyor

DSÖ, alkol tüketimini azaltmak için önerdiği vergilerin artırılması ve reklamların kısıtlanması gibi önlemlerin çoğu Avrupa ülkesi tarafından uygulanmamaktadır. DSÖ, 2025 yılına kadar Avrupa'daki alkol tüketiminin sınırlandırılması için harekete geçilmesi çağrısında bulunmaktadır.