Edirne'de Gazi Mihal Hamamı Restorasyonu
Edirne'nin tarihi miraslarından biri olan 15. yüzyıla ait Gazi Mihal Hamamı'ndaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, yaptığı açıklamada, hamamın restorasyonuna Vali Yunus Sezer'in talimatıyla başlandığını söyledi.
Tarihi Bir Eser: Gazi Mihal Hamamı
Saraç, Gazi Mihal Hamamı'nın erken dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olduğunu belirterek, hamamın cami, köprü ve diğer yapılarla birlikte bir kompleks içinde yer aldığını ifade etti.
Restorasyon Çalışmaları Hızla Sürüyor
Hamamdaki çalışma sürecinin, Sedde ve yol çalışmaları nedeniyle toprak altında kalan kısımların araştırma kazası ile başladığını belirten Saraç, şu bilgileri paylaştı: "Bu kazılar sonucunda hamamın kadın ve erkekler için ayrı soyunma kısımları ortaya çıkarıldı. Ayrıca, kubbedeki örtüler ve dolgular da temizlendi. Restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Hamamın içinde, diğer hamamlarda görmediğimiz tonozlu ve uzun bir mekan mevcut. Bu mekanın keçelik olarak adlandırıldığını ve hamamın sıcak sularının burada keçe yıkamak için kullanıldığını biliyoruz."
Yapının Geçmişi
Gazi Mihal Hamamı, Tunca Nehri kıyısında, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde 1422 yılında inşa edilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemeden yapılan hamamın duvarları orijinal haliyle koruma altındadır. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye oluşturan hamam, 1829 yılında Rus işgali sırasında tamamen kapatılmıştır.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.