Edirne'nin Tarihi Gazi Mihal Hamamı Müzeye Dönüşüyor
Edirne Valisi Yunus Sezer, 15. yüzyıldan kalma Gazi Mihal Hamamı'nın "koku" ya da "peynir" müzesi olarak düzenlenmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Tarihi Değer ve Restorasyon Çalışmaları
Vali Sezer, hamamın tarihi ve kültürel kimliğinin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı ve Avrupa'dan Türkiye'ye girişte görülen eserlerden biri olduğunu belirtti. Bu bağlamda, restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, hamamın müze olarak tasarlanacağını ifade etti.
Koku Müzesi Olma İhtimali
Bir kozmetik firması ile yapılan görüşmelere değinen Sezer, Gazi Mihal Hamamı'nın daha çok koku müzesi olarak düzenlenmesine vurgu yaptı. Tunca Nehri'ne kadar olan bölgeye yönelik peyzaj düzenlemeleri yapılacağını söyleyen Sezer, ''İşbirliği yaparsak Paris'teki gibi bir koku müzesi oluşturmayı düşünüyoruz. Burada yerel olarak yetiştirilen gül, lavanta gibi çeşitli kokular ve Osmanlı'dan beri bilinen kokular sergilenecek.'' şeklinde konuştu.
Peynir Müzesi Alternatifi
Sezer, hamamın peynir müzesi olarak tasarlanması yönünde de bir fikirleri olduğunu ifade etti. Edirne'nin peynir üretimindeki zenginliğine dikkat çeken Sezer, ''Edirne peynirinin yanı sıra Balkanlar'a özgü peynir çeşitlerinin üretim aşamalarının sergilendiği ve satış alanlarının yer aldığı bir peynir müzesi oluşturabiliriz.'' dedi.
Gazi Mihal Hamamı Hakkında
Tunca Nehri kıyısında inşa edilen Gazi Mihal Hamamı, 1422 yılında Mihaloğulları'ndan Gazi Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş ve tuğla malzemeden inşa edilen hamamın duvarları, orijinal haliyle günümüze kadar gelmiştir. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü'nün de bulunduğu külliye, 1829'da Rusların Edirne'yi işgal etmesiyle tamamen kapatılmıştır.
Edirne'de bulunan ve restorasyonu süren 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı'nın "koku" ya da "peynir" müzesi haline getirilecek
Edirne'de bulunan ve restorasyonu süren 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı'nın "koku" ya da "peynir" müzesi haline getirilecek