Ege Denizi'nde Artan Deprem Faaliyetleri
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilik hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sözbilir, "Şu anda yaşananlar, Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler. 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'nin batı kıyıları etkilenmeyecek fakat bölgede tsunami tehlikesi var," ifadelerini kullandı.
Depremlerin Tektonik ve Volkanik Nedenleri
28 Ocak'tan bu yana Ege Denizi'nde 400'ün üzerinde depremin kaydedildiğini belirten Sözbilir, Yunan bilim insanlarının bu depremleri "fayla ilişkili tektonik kökenli" olarak tanımladığını hatırlattı. Kendisi de dahil bazı uzmanlar, bölgedeki volkanik etkinliğin de bu sismik faaliyetlerde rol oynadığını düşünüyor. "Bölgedeki volkanik adalar, çok sayıda volkan barındırıyor ve bu nedenle deprem fırtınası Santorini volkanının hemen kuzeyinde gerçekleşiyor. Bu etkinlik hem hidrotermal hem de jeotermal kaynaklı olabilir," şeklinde konuştu.
Volkanik Faaliyet ve Sığ Odaklı Depremler
Sözbilir, bölgedeki fayların volkanik aktivite ile tetiklenebileceğine dikkat çekerek, "Girit'in güneyinde büyük ölçekli bir fay hattı var. Şu anda yaşanan depremler, sığ odaklı ve Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler," dedi. Ayrıca, 1956 yılında Bodrum tarafında yaşanan deprem sonrası 1-2 metre civarında bir tsunami oluştuğuna dikkat çekti.
Su Çekilmesi ve Doğal Olaylar
Son dönemde İzmir Körfezi'nde suların çekilmesi ile ilgili sosyal medyada paylaşımlar olduğunu hatırlatan Sözbilir, bunun doğa olaylarıyla ilgili olduğunu düşündüğünü açıkladı. "Bu durum, gelgit olayları veya Ay'a bağlı hareketlerden kaynaklanabilir," sözlerini ekledi.
Bölgedeki Fay Kırılma Olasılığı
Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, yaşanan depremlerin "Helen Yayı-Pliny çukuru fayı" üzerinde daha aktif olduğunu belirtti. Fayın kırılması durumunda 7,0-7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini öngördüğünü ifade etti. "Dolayısıyla, ülkemizin güneybatı bölgesindeki yerleşim yerlerinde önlem alınmasında fayda görüyorum," dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine, Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine, Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu.