Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ergenlikte Obezite ve Sağlık Riskleri

Türkiye'de ergenlerin yüzde 30'u obez. Obezite, kronik hastalıklar ve kanser riskini artırıyor.

Yayın Tarihi: 17.04.2025 13:31
Güncelleme Tarihi: 17.04.2025 13:31

Ergenlikte Obezite ve Sağlık Riskleri

Ergenlikte Obezite Sorunu

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Türkiye'deki ergenlerin %30'unun obez olduğunu vurgulayarak, obez bireylerin %80'inin en az bir kronik hastalıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu durumun kanser riskini de artırdığını ifade etti.

Sağlığın Önemi ve Bireysel Sorumluluk

Antalya'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Birinci, sağlığın toplumsal bir sorumluluk olduğunu ve bireylerin sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. “Yediğimiz şeylere dikkat etmeliyiz. Kendimizi sağlıklı tutmak adına aksiyon almamız gerekiyor.” dedi.

Dünya Genelinde Sağlık Problemleri

Dünya nüfusunun %50'sinin sağlık hizmetlerine erişemediğini ve bu oranın 5 yıl içinde %60'a ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Birinci, bireylerin sağlıklarına daha fazla özen göstermesinin önemine değindi.

Kronik Hastalıkların Yaygınlığı

65 yaş üstü bireylerin %54’ünün dörtten fazla hastalığı bulunduğunu belirten Birinci, bu durumun sağlık hizmetleri için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini ortaya koydu. “Herkesin kendi sağlığına, en az bir hekim kadar hassasiyet göstermesi gerekiyor.” diyerek bireysel sorumluluğun altını çizdi.

Sağlık Yatırımlarının Önemi

Birinci, sağlık için harcanan 1 doların, uzun vadede 40 dolar tasarruf sağladığını belirterek, bireylerin öz disiplinle sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sağlık giderlerini önemli ölçüde azaltacağını söyledi.

Obezitenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Obezitenin önemli bir sorun olduğunu ifade eden Birinci, toplam sağlık harcamalarının %75'inin kronik hastalıklara gittiğini söyledi. “Obezite, tüm hastalıkların ana sebebidir.” diyerek bireylerin hastalıklarını yönetmelerinin önemine dikkat çekti.

Gelecekte Beklenen Demografik Değişimler

Birinci, 2050 yılında nüfusun beşte birinin 65 yaş üstü olacağı ve bunların %60’ının destek olmadan yaşamlarını idame ettiremeyeceğini kaydederek, sağlık politikalarının bu bağlamda güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, bazı programlara katılmak üzere geldiği Antalya'da AA...

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, bazı programlara katılmak üzere geldiği Antalya'da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.