Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Eski Honduras Başkanı Zelaya'dan ABD Seçimlerine Dair Kritik Açıklamalar

Eski Honduras Başkanı Zelaya, ABD seçimleri öncesi istihbarat müdahaleleri konusunda Kuzey Amerika halkına çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 14:59
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 14:59

Eski Honduras Başkanı Zelaya'dan ABD Seçimlerine Dair Kritik Açıklamalar

Eski Honduras Başkanı Zelaya'dan ABD'ye Çağrı

Manuel Zelaya, 5 Kasım 2023'te gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Honduras'ın eski lideri, Kuzey Amerika halkının, ABD'nin darbeler planlayan ya da diğer ülkelere müdahale eden istihbarat teşkilatlarına karşı durması gerektiğini vurguladı.

Seçimlerin Önemi

Zelaya, uluslararası haber ajansı The Intercept'e verdiği mülakatta, daha öncesinde Honduras'ta 2009 yılında askeri bir darbeyle devrildiğini hatırlatarak, bugünkü siyasi süreçlerin de benzer endişeleri beraberinde getirdiğini ifade etti. ABD'deki siyasi partilerin, ekonomik elitlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine inandığını belirtti.

Darbenin İzleri

Zelaya, askeri darbe sonrası yaşanan kayıpların ve acıların hâlâ taze olduğunu anlatarak, "Bu konu hakkında konuşurken kalbim kırılıyor. Çünkü acı, ızdırap ve trajedi var," şeklinde konuştu.

İsrail Konusundaki Değerlendirmeleri

Honduras'ın yönetici sınıfı arasında Filistin kökenli bireylerin bulunduğunu belirten Zelaya, İsrail'in Filistin halkına karşı olan tutumunun, tüm küresel vicdana zarar verdiğini dile getirdi. "Bir ordu, bir orduya karşı savaştığında bu bir savaştır. Ama bu bir soykırımdır çünkü İsrail'in aşırı acımasız tepkisi, savaş hukuku dahil tüm sınırları aşmıştır," dedi.

Birleşmiş Milletler Eleştirisi

Zelaya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) etkinliğini sorgulayarak, bu kurumun, sözü geçen güçlerin çıkarlarının bir yansıması olduğunu öne sürdü. "Peki dünyanın, Avrupa'nın, medeni ülkelerin vicdanı nerede? Amerikan halkının vicdanı nerede?" diyerek eleştirilerini sürdürdü.