Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

FAO, Asya-Pasifik'te Kuş Gribi Tehdidine Dikkat Çekti

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Asya-Pasifik'te artan kuş gribi vakalarına karşı acil önlemler alınmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 12:25
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 12:25

FAO, Asya-Pasifik'te Kuş Gribi Tehdidine Dikkat Çekti

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden Acil Uyarı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Asya-Pasifik bölgesinde kuş gribi vakalarında yaşanan ciddi artış nedeniyle acil önlemlerin alınması gerektiğini duyurdu. FAO'nun açıklamasında, Kamboçya'da 13 yeni kuş gribi vakası tespit edildiği, ayrıca Çin ve Vietnam'da da ek vakaların ortaya çıktığı belirtildi.

Bölge Müdürü'nden Ciddi Uyarı

FAO Bölge Müdürü Kachen Wongsathapornchai, Kamboçya, Çin ve Vietnam'daki salgınlara atıfta bulunarak bu önlemlerin gerekliliğini vurguladı. Wongsathapornchai, "Daha bulaşıcı yeni 'A/H5N1' türlerinin ortaya çıkması, pandemik bir tehdit oluşturuyor. Koordineli ve acil önleyici tedbirler almak zorundayız," dedi.

FAO’nun Önerileri

FAO, Asya-Pasifik’teki kuş gribi tehdidine karşı almayı önerdiği tedbirler arasında gelişmiş gözetim sistemlerinin kurulması, hızlı teşhis yöntemleri, sektörler arası işbirliği, kümes hayvancılığı alanında güçlendirilmiş biyogüvenlik önlemleri ve halkın bilinçlendirilmesi gibi unsurları sıraladı.

Tehdit Altındaki Türler

Yüksek derecede patojenik olan H5N1 virüsü, Güney Amerika ve Antarktika'ya kadar yayılım göstererek, deniz memelileri ve leşle beslenen hayvanlar gibi yeni türleri de enfekte etmeye başladı.