Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fas, Fransa'dan Batı Sahra Planına Destek Bekliyor

Fas, Fransa'nın Batı Sahra'daki özerklik planına olan desteğinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:13
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:13

Fas, Fransa'dan Batı Sahra Planına Destek Bekliyor

Fas, Fransa’nın Batı Sahra Planını Destekliyor

Fas, Fransa’nın tartışmalı Batı Sahra meselesinde Rabat’ın özerklik esasına dayalı çözüm önerisine destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fas Kraliyet Divanı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kral 6. Muhammed’e yazdığı mektup aracılığıyla bu durumu belirtti.

Açıklamada, Fransa’nın Fas’ın egemenliği altındaki bu özerklik planını Batı Sahra sorununa yönelik uygun bir çözüm yolu olarak değerlendirdiği ifade edildi. Ayrıca, Fransa’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) daimi üyeliğine vurgu yapılarak, bu desteğin Fas için oldukça önemli olduğu belirtildi.

Macron’un Desteği Önemli

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ülkesinin bu özerklik planına verdiği desteğin net ve değişmez olduğunu belirttiği açıklandı. Macron’a göre, bu plan, BMGK kararlarıyla uyumlu bir şekilde adil, sürdürülebilir ve müzakerelerle oluşturulmuş bir siyasi çözüm elde etmek için temel bir yol haritası niteliğinde.

Macron, Batı Sahra’nın mevcut durumu ve geleceği konusunda Fas’ın egemenliğine bağlı kalınması gerektiğini vurguladı. Fransa’nın bu tutumla ulusal ve uluslararası düzeyde de hareket edeceğini belirtti.

Cezayir ise, 25 Temmuz’da Fransa’nın Fas’ın özerklik planını desteklediği yönündeki kararını “büyük üzüntüyle” kınayarak, bu adımı sert bir şekilde eleştirmişti.

Batı Sahra Sorunu

Batı Sahra, Sakiyet'ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb olmak üzere iki ana bölgeden oluşmakta ve uzun yıllardır Fas, Cezayir ve İspanya arasındaki çözülmesi zor bir sorun haline gelmiştir. Bu bölgede, kendini Batı Sahra’nın bağımsızlık hareketi olarak tanıtan Polisario Cephesi, sorunun merkezinde yer almaktadır.

Fas, Polisario Cephesi tarafından 1976 yılında bağımsızlığını ilan edilen Batı Sahra için 2007’de “genişletilmiş özerklik” önerisinde bulunmuştu. Ancak, Cezayir destekli Polisario, bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını talep ediyor.

Polisario Cephesi, 1991’de Birleşmiş Milletler aracılığıyla sağlanan ateşkese kadar Fas’ın güvenlik güçlerine karşı silahlı direniş göstermekteydi. Ateşkes sonrası ise Batı Sahra’nın statüsü hakkında net bir anlaşmaya varılamadı.