Fatih Mescidi İhya Edildi
Fatih Belediyesi, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethetmesinden sonra inşa edilen ve yaklaşık yüz yıl önce yıkılan Fatih Mescidi'ni yaptığı restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırdı. Mescit, Yedikule Hisarı avlusunda yer almakta ve önemli tarihi bir kültürel miras olarak ön planda.
Restorasyon Süreci
Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, bu projenin geleneksel yöntemlerle gerçekleştirildiğini vurgulayarak, dönem malzemeleri kullanılarak çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Yedikule’nin, bu restorasyon ile İstanbul’un önemli kültür ve turizm destinasyonlarından biri haline geldiğini ifade etti.
Mescidin restore edilmesi sürecinde, 106 çeşme ve birçok medrese ile caminin yeniden hayata kazandırıldığını söyleyen Turan, "Kasım ayı sonuna kadar tamamlayıp açılışını yapmayı planlıyoruz," dedi.
Restorasyonun Detayları
Yedikule Hisarı Bilim Kurulu Başkanı İhsan Sarı, mescidin minaresinin 20. yüzyılın başlarında ayakta kalan tek kısmı olduğunu açıkladı. Restorasyon çalışmaları sırasında birçok tarihi kalıntının bulunduğunu da belirten Sarı, "Kazıların sonucunda bir sadaka taşı ve askeri malzemelerin depolandığı yer olduğunu gösteren gülleler ortaya çıktı," dedi.
Kültürel Mirasın Önemi
Fatih Belediyesi, beş yıl önce kurulan Kültürel Mirası Koruma Müdürlüğü ile %100 atıl durumda olan eserleri yeniden ihya etmekte. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalarda kültürel değerlerin yaşatılması hedefleniyor. Turan, "Bu şehirdeki somut kültürel mirasımız bizim en büyük değerimizdir," diyerek bu çalışmalardan duyduğu gururu dile getirdi.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethinden sonra Yedikule Hisarı avlusuna inşa ettirerek Ayasofya Vakfına bağladığı ve yaklaşık yüz yıl önce yıkılan Fatih Mescidi, Fatih Belediyesince ihya edildi.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethinden sonra Yedikule Hisarı avlusuna inşa ettirerek Ayasofya Vakfına bağladığı ve yaklaşık yüz yıl önce yıkılan Fatih Mescidi, Fatih Belediyesince ihya edildi.