Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Filistinli Ressam Süleyman Mansur'un Sanatı ve Mesajı

Süleyman Mansur, sanatıyla Filistin’in direnişini ve kültürünü yansıtıyor. İşgalin izlerini eserlerinde taşıyan sanatçının hikayesi...

Yayın Tarihi: 23.07.2024 11:06
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:06

Filistinli Ressam Süleyman Mansur'un Sanatı ve Mesajı

Filistinli Ressam Süleyman Mansur'un Sanatı ve Mesajı

Filistinli sanatçı Süleyman Mansur, sanatının arka planını ve Filistin halkının kimliğini AA muhabirine anlattı.

Filistin Kimliği ve Sanatın Rolü

Mansur, gençliğini Filistin kimliğini koruma mücadelesi ile geçirdiğini ifade ederek, "Asıl mesele Filistin halkını yeniden insanlaştırmak, çünkü dış forces insanlıktan çıkarmak için çaba sarf ediyor," dedi.

Toprağın Güzelliği ve Direniş

1947'de Batı Şeria'nın Ramallah kentinde doğan ressam, eserlerinde Filistin kültürünü ve topraklarına olan sevgiyi ön plana çıkardığını belirtti.
"Sanatımla Filistinlilerin topraklarına verdiği önemi ve orada yaşadıkları güzellikleri dile getiriyorum. Mesajım, ana hatlarıyla Filistin'i unutmamaları gerektiği," diye ekledi.

Toprak ile Olan İlişkisi

Mansur, "Toprak benim ana ilham kaynağım. Herkes toprak için savaşıyor, ben de köylü kökenim nedeniyle bu emeği içselleştiriyorum," diyerek toprakla olan derin bağını vurguladı.

Siyasi Mesajlar Taşıyan Eserler

Mansur, 1973 yılına ait "The Camel of Hardships" adlı eserinde, Kudüs'ü sembolize eden figürlerle, Filistin’deki siyasi durumu ele aldığını belirtti.

Zeytin Ağacının Sembolizmi

Ressam, zeytin ağacını sık sık kullandığını ve 2021'de yaptığı "From the River to the Sea" adlı eserinde bu ağacın dayanıklılığını simgelediğini ifade etti. "Zeytin ağaçları zorlu koşullarda bile hayatta kalabilir ve bu, Filistinlilerin azmini temsil ediyor," şeklinde konuştu.

Umutsuzluğun İçinde Umut

Süleyman Mansur, sanatının siyasi baskı altında bile umut dolu mesajlar taşıdığını belirtirken, 2018'de yaptığı "Temporary Escape" adlı eserinin duygusal derinliğini paylaştı. "Bazen umutsuz hissediyorum ama sanat bununla başa çıkmanın bir yolu," dedi.

Son Sözler

Mansur'un sanatı, Filistin direnişinin bir parçası olarak etkili olmanın ve halkın kültürüne bağlı kalmanın önemini vurguluyor. "Asıl mesele halkınıza ve kültürünüze ait hissetmek ve bunun üzerinde çalışmaktır," diyerek sanat ve aktivizm arasındaki bağı güçlendirdi.