Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Filistinli Ressamın Eserleriyle Yaşanan Acılar

İlham el-Astal, Gazze'deki saldırıları sanatıyla dünyaya duyurdu. Eserleriyle Filistin halkının acılarını anlattı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 14:12
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 14:12

Filistinli Ressamın Eserleriyle Yaşanan Acılar

Filistinli Ressamın Duygusal Yansımaları

İlham el-Astal, sanatıyla Gazze Şeridi'ndeki acıları dünyaya aktarmaya çalışıyor. Uzun süredir yaşanan saldırılara karşı duyduğu derin üzüntüyü yağlı boyasıyla tuvale aktaran el-Astal, eserlerinde olayların dönüm noktalarını vurguluyor.

Acının Görselleştirilmesi

Sanatçı, Han Yunus'taki yıkılan evlerin enkazları üzerinde çalışmalar yaparak, İsrail saldırılarının yarattığı acıları görselleştiriyor. "Felaket ve Acı" serisinde, Gazze’deki trajedileri betimlemeyi amaçlayan el-Astal, bu süreçte Filistin halkının yaşadığı zor dönemleri ve kayıpları ön plana çıkarıyor.

Bedir Dahlan’ın Hikayesi

İlham el-Astal, tablolarında Bedr Dahlan'ın hikayesine de yer veriyor. Dahlan, İsrail hapishanelerinden serbest kaldığında yaşadığı travma ve işkencelerin izleriyle geri dönüyor. El-Astal, "Dahlan’ın durumu, Filistinli esirlerin yaşadığı ağır şartların bir yansımasıdır,” diyerek duygularını ifade ediyor.

Yaşlı Kadının Trajedisi

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, Cibaliya Mülteci Kampı’nda yaşanan bir başka olay ise Devlet et-Tennani adındaki yaşlı kadının, İsrail köpekleri tarafından saldırıya uğraması. El-Astal, "Bu tür korkunç anlar, her insanın içinde bir yara açar,” diyerek eserindeki bu durumu açıklıyor.

Dini Yapılara Yönelik Saldırılar

Ayrıca, el-Astal’ın eserlerinde İsrail ordusunun cami ve kiliselere yapılan saldırılar da yer alıyor. Sanat, bu saldırıları ve Filistinlilerin zorunlu göçünü gözler önüne seriyor. "Filistinliler zor koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar," diyen sanatçı, toplumun yaşadığı zor dönemleri tuvale aktarma hedefini sürdürüyor.

El-Astal, "Eserlerimle Filistinlilerin yerinden edilme ve işkenceye maruz kalmaları gibi trajedi dolu hikayeleri aktararak, halkımızın yaşamaya hakkı olduğunu dünyaya duyurmaya çalıştım," diyerek sanatının amacını özetliyor.