Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fiziksel Aktivitelerdeki Hatalar Diz Ağrılarını Artırabilir

Yetersiz ısınma ve yanlış hareket teknikleri diz problemlerini tetikleyebilir. Uzmanlar koruyucu önlemler alınmasını öneriyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 12:44

Fiziksel Aktivitelerdeki Hatalar Diz Ağrılarını Artırabilir

Fiziksel Aktivitelerdeki Hatalar Diz Ağrılarına Yol Açıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, spor öncesinde uygun ısınma yapılmamasının ve yanlış hareket tekniklerinin diz problemlerini tetikleyebileceğini vurguladı.

Diz Sorunlarının Nedenleri

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Başaran, diz sorunlarının her yaşta ortaya çıkabileceğini belirterek, yaşam tarzı, genetik faktörler ve yaralanmaların bu sorunlara yol açtığını ifade etti.

Yapılan Hatalar ve Riskler

Başaran, doğru olmayan hareketlerin diz yaralanmalarının riskini artırabileceğini söyledi. Özellikle zıplama ya da atlama gibi hareketlerin yanlış biçimde yapılmasının, tendinit ve bursit gibi aşırı kullanım yaralanmalarına neden olabileceğini belirtti.

Ağrı ile Baş Etme Yöntemleri

Diz sorunları yaşayan bireylerin, sağlık uzmanlarına danışmaktan kaçınmaması gerektiğini hatırlatan Başaran, erken müdahale ile bu sorunların büyümesinin önlenebileceğini söyledi. Ayrıca, diz protezi ameliyatlarına ilişkin endişelerin gereksiz olduğunu belirtti.

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Olmalı?

Kireçlenme ya da eklem rahatsızlıkları gibi durumlarda diz protezi ameliyatının düşünülmesi gerektiğini ifade eden Başaran, ameliyat sonrası hastaların genellikle 6-12 hafta içinde sosyal yaşantılarına dönebildiklerini belirtti. Ameliyatın amacı, ilk diz protezinin olabildiğince uzun süre dayanmasını sağlamak olarak tanımlandı.

Sonuç

Fiziksel aktivitelerde yapılan hataların önlenmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin hemen devreye alınması, diz sağlığını korumak adına kritik öneme sahiptir.