Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'da Olimpiyat Öncesi Tren Aksamaları: Kundaklama İddiaları

Fransa'nın Olimpiyat açılışı öncesinde tren hatlarına yönelik kundaklama eylemleri tüm ülkeyi etkiledi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 18:09
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 18:09

Fransa'da Olimpiyat Öncesi Tren Aksamaları: Kundaklama İddiaları

Olimpiyat Öncesi Kaos: Fransa'da Tren Aksamaları

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni öncesi, Fransa'da tren hatlarının büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi. Fransız ulusal demir yolu şirketi SNCF, tren seferlerinin "kötü niyetli kişilerin eylemlerinden" etkilendiğini duyurdu.

SNCF’den Açıklama ve Meseleye İlk Tepkiler

SNCF'nin açıklamasına göre, ülkenin Atlantik kıyısı, kuzey ve doğusundaki tren seferleri, olaylar nedeniyle aksadı. Ayrıca, Belçika ve Londra’ya giden trenlerde de iptaller söz konusu oldu.

Açıklamada, "yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının" ardından yolcuların seyahatlerini ertelemeleri istendi. Bununla birlikte, SNCF'nin X hesabı üzerinden yapılan duyuruda, eylemlerin "kundaklama" olarak adlandırıldığı belirtildi. Saldırı sonucunda yaklaşık 800 bin yolcunun etkilediği kaydedildi.

Patrice Vergriete'nin İfadeleri

Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakanı Patrice Vergriete, basın toplantısında, "Elimizdeki tüm kanıtlar bunun kasıtlı olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanlama ve olay yerindeki unsurlar, kundaklamaya işaret ediyor." dedi.

Başbakan Attal ve Yerel Tepkiler

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, SNCF tesislerine yönelik planlı sabotajlar olduğunu vurgulayarak, güvenlik güçlerinin failleri bulmak için çalıştığını açıkladı. Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera da konuyla ilgili olarak, saldırıları kınadı.

Havalimanı Güvenlik Nedeniyle Kapatıldı

Tren hatlarındaki aksaklıkların devam ettiği esnada, Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı güvenlik gerekçesiyle tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı.

Fransa'da Toplum Tepkisi ve Soruşturma Başlatılması

Geçmişteki akamaların ardından Paris Savcılığı, tren hatlarına yönelik kasıtlı saldırılarla ilgili soruşturma başlattı. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, tren hatlarına yönelik saldırıları kınarken, bölgedeki ulaşım hatlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Tren Seferlerinin Yeniden Başlaması

Sabah saatlerinden itibaren ulaşımda aksama yaşanan Montparnasse ve Bordeaux garlarında, tren seferlerinin kısmen başladığı duyuruldu. Ancak ülkenin diğer bölgelerindeki tren seferlerinde gecikmeler ve iptaller devam ediyor.

Olimpiyat Açılış Töreninin Güvencede Olacağına Dair Belirtiler

Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, olumsuz olayların olimpiyat kutlamalarını etkilemesine izin vermeyeceklerini belirtirken, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da bu gibi geniş çaplı saldırıların açılış törenini etkilemeyeceğini ifade etti.