Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'dan İsrail-Lübnan Gerginliği Uyarısı

Fransa'nın BM Temsilcisi, İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliğin felaketle sonuçlanabileceğini bildirdi.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 17:43
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 17:43

Fransa'dan İsrail-Lübnan Gerginliği Uyarısı

Fransa'dan Uyarı: Felaket Olabilir

Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, İsrail ve Lübnan arasındaki Mavi Hat'ta artan gerginlik hakkında derin kaygılarını dile getirdi. De Riviere, "İsrail-Lübnan sınırında kapsamlı bir savaş, her iki ülke ve bölge açısından büyük bir felaket olur," ifadesini kullandı.

BMGK Toplantısı Öncesi Açıklama

De Riviere, BM Güvenlik Konseyi'nde Mavi Hat'taki gerginliği ele alacak kapalı oturum öncesinde basına açıklamalarda bulundu. Fransa'nın, gerginliği azaltma ve büyük bir savaşın önüne geçme konusunda kararlı tutumunun devam ettiğini vurgulayan de Riviere, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin Rolü

BMGK'nin 1701 sayılı kararına atıfta bulunan de Riviere, tarafların bu karara uyması gerektiğini belirtti. Fransa'nın, bu kararın uygulanmasını sağlamak için gerekli irtibatları sürdürdüğünü ifade ederek, UNIFIL personelinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Gerginlik ve Savaş İhtimali

Özellikle Gazze Şeridinde başlayan çatışmaların ardından, İsrail'in kuzey sınırında Lübnan Hizbullahı ile yaşadığı gerginlikler tırmanış gösterdi. Sınır hattı olarak bilinen Mavi Hat'ta yaşanan bu gelişmeler, uluslararası toplumun dikkatini çekiyor.

Mavi Hat ve Bölgesel Dinamikler

Mavi Hat, 2000 yılından bu yana Hizbullah tarafından etkisi altına alınmış durumda. BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, bu bölgenin silahsızlandırılmasını ve sadece Lübnan ordusu ile UNIFIL'e ait güçlerin burada bulundurulmasını önermektedir.

Fransa, önümüzdeki günlerde UNIFIL'in görev süresinin uzatılması konusunu da değerlendireceğini bildirdi.