Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

G20 Maliye Bakanları Toplantısı: Küresel Ekonomide Yumuşak İniş Umutları Artıyor

G20 toplantısında küresel ekonomide yumuşak iniş olasılıkları ile vergi işbirliği konuları ele alındı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 01:55
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 01:55

G20 Maliye Bakanları Toplantısı: Küresel Ekonomide Yumuşak İniş Umutları Artıyor

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı

25-26 Temmuz tarihlerinde Rio de Janeiro'da gerçekleştirilen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'ndan önemli sonuçlar açıklandı. Toplantıda, küresel ekonomik görünümdeki iyileşmeye yönelik "yumuşak iniş" olasılığının arttığına dair olumlu değerlendirmeler yapıldı.

Küresel Ekonomide İyileşme Umutları

Sonuç bildirgesinde, "Birçok zorluk devam etse de küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının artması bizi cesaretlendiriyor" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, iyi yönetilen para politikaları ve arz sıkıntılarının azalması sayesinde enflasyonun yüksek seviyelerden düşmeye devam ettiği vurgulandı.

Ekonomi ve Dengesizlik Sorunları

Ekonomik aktivitenin birçok bölgede beklenenden daha dirençli olduğu belirtilirken, bu toparlanmanın ülkeler arasında oldukça dengesiz olduğu ve ekonomik ayrışma risklerini artırdığı ifade edildi. Orta ve uzun vadeli büyüme beklentilerinin tarihsel ortalamaların altında olduğuna da dikkat çekildi.

Öngörülen Düşük Riskler Hakkında

Toplantıda, savaşlar, ekonomik ayrışma, kalıcı enflasyon ve aşırı borçlanma gibi faktörlerin öne çıkan aşağı yönlü risklerden olduğu kaydedildi. Bu bağlamda, G20 ülkeleri korumacılığa karşı çıkarak, adil ve şeffaf ticaret sistemlerini destekleme konusunda kararlılıklarını yineledi.

İklim Değişikliği ve Vergi İşbirliği

İklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybının G20 ekonomileri üzerindeki etkilerine dikkat çekilen bildiride, bu sorunlarla başa çıkmak için etkili politikaların ve uygun finansmanın gerektiği belirtildi. Ayrıca, ultra zenginlerin vergilendirilmesine yönelik işbirliği çerçevesinde uluslararası işbirliğinin sağlanacağına dair taahhütler de vurgulandı.

Yerel Vergi Reformlarına Övgü

Son olarak, G20 ülkelerinin eşitsizlikle mücadele etmek amacıyla gerçekleştirdiği yerel vergi reformlarının takdir edildiği açıklanırken, bu reform çabalarının daha da güçlendirilmesine yönelik taahhütler verildi.

Bu toplantı, küresel ekonomideki iyileşme umutlarını artırırken, işbirliği çabalarının önemli bir bileşeni olan vergi reformları ve iklim konularında atılan adımlar, G20 üyeleri arasında güçlü bir dayanışma ve kolektif eylem çağrısı niteliği taşıyor.