Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri Hakkında Bilgilendirme

Gastroenterit hastalığının belirtileri, tedavisi ve önlemleri hakkında bilgi edinin.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:16
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 10:46

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri Hakkında Bilgilendirme

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri

Ayındır Söğütözü Hastanesi'nin Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenterit hastalığının genellikle virüs veya bakterilerle meydana geldiğini aktardı.

Temas Yoluyla Bulaşma ve Semptomlar

Hastalıktan kaynaklanan durumu, mide ve bağırsakların iltihaplanması olarak tanımlayan Çetin, hasta biriyle doğrudan temas veya mikrop içeren yiyecek ve içecek tüketiminin hastalığın yayılmasına neden olabileceğini belirtti. Gastroenteritin başlıca belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısı bulunmaktadır.

Sıvı Kaybı ve Önlemler

Dr. Çetin, ishal ve kusma nedeniyle sıvı ve elektrolit eksikliğinin oluşabileceğini ifade ederek, "Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir," dedi. Özellikle çocukların, birkaç dakikada bir bir yudum sıvı içmesini önerdi.

Her kusma veya ishal sonrasında küçük çocukların bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı almasının gerektiğini belirten Çetin, anne sütü alan bebeklerin de emzirilmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Beslenme Önerileri

Çetin, "Meyve suyu veya kola gibi şekerli içecekler verilmemelidir. Çok su içen çocuklara çorba, ayran gibi tuzlu gıdalarla tuz dengesinin sağlanması önemlidir," vurgusunu yaptı. Beslenmeye geçişte, yağsız et, taze sebze ve tam tahıllı gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların, patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran ve sade kefir gibi besinlerle beslenmeye başlanılması faydalı olacaktır.

Hekim Desteği Alınmalı

Dr. Sena Bocutcu Çetin, çoğu çocuğun destekleyici tedavi ve uygun beslenme ile kendiliğinden iyileştiğini söyledi. Ancak, ciddi sıvı kaybı durumlarında doktora başvurmak gerektiğini vurguladı. Aşırı halsizlik, baş dönmesi, ishalin bir haftadan fazla sürmesi veya kanlı kusma gibi durumların yaşanması halinde derhal sağlık kuruluşuna yönelmek önemlidir.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda...

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda bulundu.