Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze'de Son Durum: UNRWA'dan Korkutucu Rapor

UNRWA, Gazze'de 7 Ekim sonrası 560'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çocuklara eğitim ve destek hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 17:43
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 17:43

Gazze'de Son Durum: UNRWA'dan Korkutucu Rapor

UNRWA: Gazze'de 7 Ekim'den Sonra 560'tan Fazla Ölü

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı UNRWA, 7 Ekim sonrası Gazze'de BM bayrağı altında 560'tan fazla yerinden edilmiş kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi Toplantısı

BMGK, Gazze'deki zor insani durumu ele aldı. Antonio Marie de Meo, UNRWA Genel Komiser Yardımcısı, bölgedeki yıkımı "harabe" olarak tanımladı. De Meo, Gazze'deki çocukların büyük bir travma yaşadığını ve 625 bin çocuğun eğitim imkanından yoksun kaldığını belirtti.

Çocuklara Eğitim ve Destek

De Meo, "Tüm BM ortaklarıyla Gazze'deki çocuklara tekrar eğitim verme konusunda kararlıyız" ifadesini kullandı. Gelecek günlerde çocuklara psikolojik ve sosyal destek sağlanması planlanıyor. Nihai hedefin, okullarda eğitime dönüş olduğunu belirtti.

Ateşkes ve İhlaller

BMGK'nın Gazze'de ateşkes için bazı kararlar aldığını belirten de Meo, buna rağmen şartların iyileşmediğine dikkat çekti. Ayrıca, 199 UNRWA çalışanının öldüğünü ve 190 tesisin vurulduğunu ifade etti.

Artan Risk ve Yanlış Bilgiler

De Meo, İsrail'in birçok BM çalışanına vize vermediğini söylerek, UNRWA hakkında sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin ve şiddeti körükleyen tutumların meslektaşlarını ciddi tehlikelere maruz bıraktığını vurguladı.

UNRWA'nın Geleceği

İsrail meclisinin UNRWA'yı terör örgütü ilan etme çabalarına değinen de Meo, böyle bir durumda tüm UNRWA personelinin ve BM Genel Kurulu'nun yetkilerinin ciddi şekilde tehdit altında olacağını kaydetti. Siyasi çözüm olmadan UNRWA'nın görevine devam etmesine vurgu yaptı.

Sonuç olarak, de Meo, BMGK'nın UNRWA'ya yönelik saldırılara karşı tek bir sesle hareket etmesini talep etti.