Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze'deki İsrailli Esirlerin Ailelerinden Acil Toplantı Talebi

Gazze'deki İsrailli esir aileleri, müzakere heyetiyle acil bir toplantı istedi. Netanyahu'nun olumsuz tutumu eleştirildi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 12:22
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 12:22

Gazze'deki İsrailli Esirlerin Ailelerinden Acil Toplantı Talebi

Gazze'deki İsrailli Esirlerin Aileleri Müzakere Heyetiyle Toplantı İstiyor

Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri, ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda müzakereleri yürüten İsrailli heyetle acil bir toplantı yapılmasını talep etti. Esir ailelerinin oluşturduğu "Esir Aileleri Forumu", basın açıklaması yaparak durumu kamuoyuna duyurdu.

Güven Krizi ve Bilgi Eksikliği

Açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun arabulucuların anlaşmanın uygulanmasına yönelik taleplerine yanıt vermekten kaçındığı belirtildi. Aileler, müzakere sürecine dair aldıkları bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun esirlerin geri dönüşünü tehlikeye attığını vurguladı. "Müzakerelerin etkili bir şekilde sabote edildiği ve bu ahlaki bir başarısızlık olarak değerlendirilmektedir." denildi.

Netanyahu'nun Suçlamaları ve Müzakere Süreci

Netanyahu, başta İsrail vatandaşları olmak üzere uluslararası kamuoyunda esir takası anlaşmasını siyasi nedenlerle ertelemekle eleştiriliyor. 7 Ekim 2023'te Gazze’ye yönelik başlatılan saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam etmekte.

Yeni Talep ve Tartışmalar

Son dönemde müzakerelerin ivme kazandığına dikkat çeken aileler, Netanyahu'nun Refah Sınır Kapısı ve Gazze ile Mısır sınırındaki işgalin, olası bir mutabakatın şartlarından biri olduğu ifadesini kullandığını aktardı. Ayrıca, Netanyahu'nun Mossad liderliğindeki heyetinin Doha’ya gönderilmesi kararı da eleştirildi. Aileler, başbakanın bu adımlarının ardında siyasi gerekçeler yattığını iddia ediyor.

Esir Sayısı ve Durum

Gazze'deki 116 İsrailli esirin bulunduğu belirtilirken, bunlardan 44'ünün yaşamını yitirmiş olabileceği tahmin ediliyor. Aileler, sevdiklerinin geri dönmesi için acil ve etkin müzakerelerin gerçekleştirilmesini istiyor.