Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Krizi: Temizlik ve Hijyen Eksikliği

Gazze'de savaşın etkisiyle cilt hastalıkları hızla yayılıyor. Hijyen eksikliği, çocukları tehlikeye atıyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 12:38

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Krizi: Temizlik ve Hijyen Eksikliği

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Yayılıyor

Rana Ebu Kernub, Gazze'deki hijyen sorunlarını gözler önüne seriyor:

"Okullar temiz değil ve aşırı kalabalık. Her yer çöp yığını ve atık sularla dolu, banyo yok, temiz su yok, yiyecekler bile sağlıklı değil."

Savaş ve Abluka Etkisi

Muhammed Macid ve Gülşen Topçu, İsrail saldırıları ve ablukası altında olan Gazze, cilt hastalıklarının yayılmasıyla karşı karşıyadır. Savaş nedeniyle yerinden edilen Filistinliler, barınma merkezlerinde ve okullarda aşırı kalabalık koşullarda yaşamaktadır. Altyapı tahribatı, çöp yığınları ve hijyen malzemeleri eksikliği, bu durumun başlıca sebeplerindendir.

Çocuklar En Çok Etkilenenler

Gazze'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde, cilt hastalıklarına yakalanan çocuklar sınırlı imkanlarla tedavi edilmektedir. Seca Kireyyim, 9 yaşındaki oğlunun hastanede tedavi gördüğünü ve temiz suya erişim eksikliğinin bu durumu doğurduğunu dile getiriyor. "Bu çocuklara merhamet edin." diyerek dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

Cilt Hastalıklarının Artış Sebepleri

Rana Ebu Kernub, durumu şu ifadelerle açıklıyor:

"Okullar aşırı kalabalık, hava sıcak ve sinekler çok fazla, görülmemiş bir kirlilik var." Muhammed eş-Şeyh, cilt hastalıklarının yayılması için temiz su ve ilaç temin edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yerel Halkın Sıkıntıları

Gazze'nin kuzeyinde Beyt Hanun'dan Yeni Beyt Lahiya bölgesine sığınan Muhammed Besyuni, "Okullarda küçük sınıflarda 4-5, büyük sınıflarda ise 7-8 aile yaşıyor. Fiyatlar çok yüksek ve insanların yiyecek satın alacak parası yok," dedi.

Deyr el-Belah'ta Çeşitli Sorunlar

Nusra Ebu'l Ata, göç ettikleri Deyr el-Belah'ta herkesin cilt hastalıkları yaşadığını belirtti. Müdellel Selman Ebu'l Ata da çocukları için tedavi bulamadıklarını vurguladı. "Sınır kapıları kapalı, ilaç bulmak zor." şeklinde konuştu.