Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gebelikte Su Tüketiminin Önemi

Gebelikte su alım dengesi, anne ve bebek sağlığı için kritik bir role sahiptir. İhtiyaç miktarları hakkında uyarılar ve öneriler görebilirsiniz.

Yayın Tarihi: 19.04.2025 11:48
Güncelleme Tarihi: 19.04.2025 11:48

Gebelikte Su Tüketiminin Önemi

Gebelikte Su Tüketiminin Önemi

Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müge Harma, gebelikte su tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Azı ve Çoğu Zarar

Harma, ANKA muhabirine yaptığı açıklamada, az ya da fazla su tüketiminin gebelik döneminde bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtirken, dengeli su alımının gerekliliğine dikkat çekti.

İhtiyaç Durumu

“Hava sıcaklığı ve gebenin kilosuna bağlı olarak su ihtiyacı değişiklik gösterebilir. Gebeliğin ikinci ve üçüncü dönemlerinde, normalden daha fazla su tüketmek gerekir. Bu, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından son derece önemli. Çünkü anneden bebeğe giden besin maddeleri, alınan sıvının miktarı ile doğrudan ilişkilidir.” diye açıklamada bulundu.

Günlük Su Tüketimi

Prof. Dr. Harma, gebe kadınların günde ortalama 2,5-3 litre su içmesi gerektiğini ifade ederek, çay, meyve suyu gibi içeceklerin suyun yerine geçemeyeceğini belirtti. “Günlük 8-12 bardak su alınmalıdır,” dedi.

Su Dengesinin Korunması

Su tüketiminde dengeyi sağlamak önemlidir. Az su almanın bebekte gelişim geriliğine neden olabileceğinin altını çizen Harma, “Anne adayında böbrek işlevinin azalması ve idrar yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunları görülebilir. Ayrıca, gebelerde kalp debisi normale göre artar ve bu, yeterli sıvı alımı ile dengelenmelidir.” şeklinde konuştu.

Fazla Su Tüketimi Riskleri

Aşırı su tüketiminin de ödem, yüksek tansiyon ve böbrek aşırı çalışması gibi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Harma, çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimini günlük bir fincanla sınırlandırmayı önerdi.

İdrar Rengi Kontrolü

Harma, gebelerin idrar rengini düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, koyu renk idrarın su ihtiyacının yeterince karşılanmadığını gösterdiğini ifade etti.

Yaz Ayları İçin Öneriler

Yaz aylarında terlemenin arttığına dikkat çeken Harma, “Bu nedenle kaybedilen sıvının, tam olarak karşılanması önemlidir. İnce kıyafet giymek, güneşten korunmak ve sıvı alımını artırmak gerekmektedir. Günlük su tüketimi 8 bardaktan 12'ye, 12'den 14 bardağa çıkarılmalıdır.” dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr....

Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müge Harma, AA muhabirine açıklamada bulundu.