
Gençlerin Konut Algısı ve Yatırım Hedefleri
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) yaptığı bir araştırmaya göre, gençler, konutu güvence ve yatırım aracı olarak değerlendiriyor. Araştırmaya katılan 18-29 yaş arasındaki gençlerin %65,7'si önümüzdeki 5 yıl içinde konut almayı planlıyor.
Önemli Bulgular
İstanbul'da yapılan bu çalışma, 18-50 yaş arasındaki ve geliri 30 bin liranın üzerinde olan adres kitleyi kapsıyor. Katılımcıların %29,1'i 5 yıl içinde ev almayı düşünürken, %55,8'i ise daha uzun bir sürede konut edinmeyi hedefliyor.
Gençler arasında konut sahibi olmanın önemi artık daha fazla ön planda. Çalışmanın önceki yıllardaki sonuçlarına göre, 'Kendi evini satın alma isteği' artık ikinci sıraya yükselirken, bu isteğin artmasında uzun vadeli güvence ihtiyacı belirleyici faktör olarak öne çıkıyor.
Engeller ve Endişeler
Ev almak istemeyenlerin en büyük nedeni %61,6 ile yüksek konut fiyatları. Ayrıca, %49,1 ile kredi faiz oranları ve %36,2 ile gelir yetersizliği de önemli etkenler arasında yer alıyor.
İstanbul'da, katılımcıların %81,1'i konut yatırımını mantıklı bulurken, %72,1'i uygun ödeme koşulları olursa harcamalarını kısarak ev almayı düşünüyor.
Gelecek Endişeleri
Gelecekteki barınma sorunları ile ilgili endişe taşıyanların oranı ise %46,8. Araçlarını ev almak için satmayı düşünenlerin oranı ise %66,7.
Konut Sahipliğinin Toplumsal Önemi
Ev sahibi olma beklentisi 1'den 10'a kadar değerlendirildiğinde, katılımcıların %36,1'i bunu 'çok önemli' buldu. Genel olarak, ev sahibi olmanın İstanbul halkı için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu açıkça görülmekte.
KONUTDER Başkanı'nın Açıklamaları
KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, kira fiyatlarındaki artışın konut sahibi olma isteğini yeniden artırdığına dikkat çekti. Ayrıca, konutun en değerli yatırım aracı olduğunu vurguladı.
Kumova, dar gelir gruplarının konut sahibi olma oranındaki azalmayı ve bunun toplumsal etkilerini araştırarak, kamu-özel sektör işbirliği ile sosyal konut üretiminin artırılmasının önemine dikkat çekti.
Son olarak, TOKİ ve özel sektör arasında işbirliği çağrısında bulunarak, sosyal konut üretimi için alternatif modellerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
KONUTDER araştırmasına göre, konut bir güvence ve yatırımcı aracı olarak görülürken, gelir ile yaş düzeyi yükseldikçe konut yatırımına eğilim artıyor. KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.