Göller Yöresi'nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı
Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Göller Yöresi'nde, kış ortası için su kuşu sayımı yapılıyor. Bu çalışma, sulak alanların ve su kuşu popülasyonlarındaki değişimleri gözlemlemeyi amaçlıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar İnisiyatifi
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen bu proje kapsamında, Göller Yöresi'nde toplamda 16 sulak alanda sayım gerçekleştiriliyor. Her yıl, 15 Ocak ile 15 Şubat dönemleri arasında Türkiye’nin de içinde bulunduğu “Batı Palearktik” bölgesinde su kuşu sayımı yapılmaktadır.
Tamer Yılmaz’ın Açıklamaları
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Burdur'daki sayımlara ilişkin gazetecilere açıklamada bulunarak, "2025 Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" çalışmalarına 18 Ocak'ta başlandığını belirtti. Yılmaz, Isparta'daki Eğirdir ve Kovada, Burdur'daki Yapraklı Barajı, Yazır, Yarışlı ve Gölhisar göllerinde sayımları tamamladıklarını, Burdur ve Salda göllerinde sürdürülen çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.
Sayımların Amacı
Yılmaz, sayımların Milli Parklar’ın teknik personeli, üniversiteler ve deneyimli gönüllü kuş gözlemcileri tarafından yürütüldüğünü dile getirerek, "Amacımız sulak alanların ve su kuşu popülasyonlarının değişimlerini takip etmek, gözlemlemek ve bu veriler doğrultusunda gerekli önlemleri belirlemektir. Ayrıca IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) tarafından kuşların koruma statülerinin değerlendirildiğini de unutmamalıyız." şeklinde konuştu.
Önceki Yılın Verileri
Geçen yıl, 16 sulak alanda 58 farklı türde 350 bin su kuşu sayımı yapıldığını hatırlatan Yılmaz, bu yıl Eğirdir Gölü'nde elmabaş patka ve sakarmeke gibi bazı ördek türlerinde yoğunluğun gözlemlendiğini belirtti. Sayım çalışmalarının hafta sonuna kadar devam edeceği bildirildi.
Burdur Gölü'ndeki Durum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, sayımlara katılarak Burdur Gölü’ndeki su kuşu populasyonunun durumunu değerlendirdi. Gülle, 2000'li yılların başında yaptıkları çalışmada gölde 100 binin üzerinde su kuşu belirlediklerini aktararak, "Günümüzde bu sayı 10 bini bile bulmuyor." dedi.
Ekosistem Üzerine Değerlendirmeler
Gülle, çevredeki canlı çeşitliliğinin ekosistemin durumunun bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Burdur Gölü'nde olumsuz değişiklikler yaşanıyor. Eskisi gibi kuş popülasyonu barındıramıyor. Gölün ekosistemi küçülmekte ve kıyıları her yıl değişmektedir. Bu durum, başta kuş popülasyonu olmak üzere önemli değişimlere yol açmaktadır." ifadelerini kullandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda kış ortası su kuşu sayımı gerçekleştiriliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda kış ortası su kuşu sayımı gerçekleştiriliyor.