Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gürcistan'da Muhalefet Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasasına Karşı Anayasa Mahkemesine Başvurdu

Gürcistan'daki muhalefet partileri, Yabancı Etkinin Şeffaflığı yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 12:52
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 12:52

Gürcistan'da Muhalefet Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasasına Karşı Anayasa Mahkemesine Başvurdu

Gürcistan'da Yasal İtiraz Süreci Başladı

Gürcistan'da muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin ardından, "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Aylardır Süren Protestoların Nedeni

Ülkede aylardır süregelen protestolara sebep olan yasa, Birleşik Ulusal Hareketi ve diğer muhalefet partileri tarafından itiraza uğradı. Anayasa Mahkemesine sunulan dilekçenin başında Birleşik Ulusal Hareketi lideri Tinatin Bokuçava bulunuyor. Bokuçava ve beraberindeki 38 milletvekili, Batum'daki adli yapı önünde basın toplantısı düzenledi.

İktidardan Cevap Geldi

Bu arada, iktidar partisi Gürcü Hayali Partisi sözcüsü Givi Mikanadze, yasaya karşı gösterdiği tepkiler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mikanadze, 121 sivil toplum kuruluşunun da yasayı eleştirdiğini ve birçok kuruluşun yıllık gider raporlarının yayımlanmadığını belirtti. Bu durumun sivil toplum alanındaki şeffaflık sorununu ortaya koyduğunu ifade etti.

Tartışmalı Yasanın Geçmişi

Yabancı Etkinin Şeffaflığı yasası bu yılın nisan ayında Gürcistan Meclisinde gündeme gelmişti. Yasa, yurt dışından aldığı fonların %20'sinden fazlasını bu kaynaktan sağlayan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydedilmesini öngörüyordu. Yasanın 14 Mayıs'ta kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Zurabişvili tarafından veto edilmesi sonrası yasa, 28 Mayıs'taki oylama ile tekrar onaylandı.