Gürcistan'da Yasal İtiraz Süreci Başladı
Gürcistan'da muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin ardından, "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Aylardır Süren Protestoların Nedeni
Ülkede aylardır süregelen protestolara sebep olan yasa, Birleşik Ulusal Hareketi ve diğer muhalefet partileri tarafından itiraza uğradı. Anayasa Mahkemesine sunulan dilekçenin başında Birleşik Ulusal Hareketi lideri Tinatin Bokuçava bulunuyor. Bokuçava ve beraberindeki 38 milletvekili, Batum'daki adli yapı önünde basın toplantısı düzenledi.
İktidardan Cevap Geldi
Bu arada, iktidar partisi Gürcü Hayali Partisi sözcüsü Givi Mikanadze, yasaya karşı gösterdiği tepkiler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mikanadze, 121 sivil toplum kuruluşunun da yasayı eleştirdiğini ve birçok kuruluşun yıllık gider raporlarının yayımlanmadığını belirtti. Bu durumun sivil toplum alanındaki şeffaflık sorununu ortaya koyduğunu ifade etti.
Tartışmalı Yasanın Geçmişi
Yabancı Etkinin Şeffaflığı yasası bu yılın nisan ayında Gürcistan Meclisinde gündeme gelmişti. Yasa, yurt dışından aldığı fonların %20'sinden fazlasını bu kaynaktan sağlayan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydedilmesini öngörüyordu. Yasanın 14 Mayıs'ta kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Zurabişvili tarafından veto edilmesi sonrası yasa, 28 Mayıs'taki oylama ile tekrar onaylandı.