Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas'tan Ben Gvir'e Tepki: Mescid-i Aksa İhlalleri Kınıyoruz

Hamas, İsrail Bakanı Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'ya yönelik açıklamalarını kınayarak, Arap ve İslam ülkelerine harekete geçme çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 23:49
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 23:49

Hamas'tan Ben Gvir'e Tepki: Mescid-i Aksa İhlalleri Kınıyoruz

Hamas, Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlalleri Kınadı

Hamas, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'ya yönelik yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Ben Gvir’in, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya saldırmasına izin verildiğini belirttiği ifadeleri, Hamas tarafından 'tehlikeli' olarak nitelendirildi.

İhlal İfadeleri Üzerine Açıklama

Hamas, Ben Gvir’in sözlerinin, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa’daki ihlallerini sürdürmesine yeşil ışık yaktığını ifade etti. Yapılan yazılı açıklamada, bu tür açıklamaların Mescid-i Aksa'nın Müslüman kimliği ve statüsü için büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi.

Arap ve İslam Ülkelerine Çağrı

Hamas, Mescid-i Aksa'nın korunması için Arap ve İslam ülkelerine acil harekete geçme çağrısı yaptı. Açıklamada, Filistin halkının Mescid-i Aksa’yı savunmaya kararlı olduğu vurgulandı.

Ben Gvir'in Tartışmalı Açıklamaları

Filistin karşıtı tavırlarıyla bilinen Ben Gvir, İsrail Meclisi’nde gerçekleştirilen bir konferansta Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin verildiğini savunmuştu. Bu ifadeler, Mescid-i Aksa’ya ilişkin statükoyu değiştirme amacı taşıdığı gerekçesiyle eleştirildi.

Statüko Üzerine Bilgiler

Ürdün, 1994 yılında imzalanan Wadi Araba Anlaşması ile, Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak tanınmıştır. Ayrıca, 2013 yılındaki bir anlaşma ile Kudüs ve kutsal mekanların korunması hakkı Ürdün’e verilmiştir. Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar İdaresi altında korunmaktadır.

Yahudilerin Mescid-i Aksa’yı ziyaret etme izinleri, daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından düzenlenirken, 2003 yılından itibaren İsrail’in aldığı tek taraflı kararlarla bu durum değişmiştir.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa'nın tarihsel olarak 'sadece Müslümanların ibadet edebileceği bir alan' olduğunu iddia etmesine rağmen, fanatik yerleşimcilerin sıkça bu alanda kullandıkları ritüeller kameralara yansıdığı gözlemlenmektedir.