Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas ve Filistinli Kurumlardan Sde Teiman Hapishanesi İçin Uluslararası Soruşturma Talebi

Hamas ve Filistinli gruplar, Sde Teiman'a yönelik uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 23:56
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 23:56

Hamas ve Filistinli Kurumlardan Sde Teiman Hapishanesi İçin Uluslararası Soruşturma Talebi

Hamas ve Filistinli Kurumlardan Soruşturma Talepleri

Hamas ve çeşitli Filistinli kuruluşlar, Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman askeri üssünde yaşanan cinsel istismar ve işkence olaylarıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komitesi kurulması için çağrıda bulundu.

İhlallerin Boyutu

Yapılan açıklamada, Sde Teiman askeri üssünde Gazze Şeridi'nden alıkonulan binlerce kişinin maruz kaldığı acılara vurgu yapılarak, bu durumun İsrail'in insani değerlerden ne kadar uzaklaştığını gösterdiği belirtildi.

Dünya kamuoyunun, Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları kuruluşlarının dikkatini İsrail'in gözaltı merkezlerine yöneltmesi gerektiği ifade edildi. Filistinli taraflar, hapishanelerde yaşanan bu korkunç suçları araştıracak bir komitenin acilen oluşturulmasını istedi.

Uluslararası Müdahale İhtiyacı

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Esirler Heyeti Başkanı Kaddura Faris, uluslararası toplumu, geçtiğimiz 10 ayda Filistinli esirlere karşı işlenen suçların durdurulması için acil müdahaleye çağırdı. Faris, Sde Teiman askeri üssündeki işkencelerin araştırılması için bir BM komitesinin oluşturması gerektiğini vurguladı.

Faris ayrıca, Sde Teiman'daki bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alınmasının, tüm olaya dair bir yanıltma olduğunu söyledi.

Uluslararası Toplumu Hareket Geçmeye Çağırıyorlar

Filistin Ulusal Konseyi Başkanı Ruhi Futuh, İsrail hapishanelerindeki insanlık dışı koşulların incelenmesi ve uluslararası bir soruşturma komitesinin oluşturulması gerektiğini ileri sürdü. Abdullah ez-Zegari, Sde Teiman'da yaşananların sadece bir örnek olduğunu ve diğer hapishanelerde de benzer ihlallerin devam ettiğini belirtti.

BM'den, İsrail hapishanelerinde işlenen işkence, öldürme, cinsel istismar ve aç bırakma gibi suçları görüşmek üzere acil bir toplantı yapılması çağrısında bulundular. Sde Teiman gözaltı merkezinin durumu, New York Times gibi yayınlarda da konu edilmiş, burada alıkonan kişilerin maruz kaldığı muameleler eleştirilmiştir.