Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas Yetkilisinden Çin'deki Uzlaşma Üzerine Açıklama

Hamas, Çin'de varılan uzlaşmanın uygulanmasını ümit ediyor ve geçmişteki anlaşmaların tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 19:31
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 19:31

Hamas Yetkilisinden Çin'deki Uzlaşma Üzerine Açıklama

Hamas Yetkilisi, Çin'deki Uzlaşmanın Uygulanmasını Umuyor

Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Ofis Başkanı Musa Ebu Merzuk, Çin'de gerçekleştirilen Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmanın, önceki anlaşmalar gibi kağıt üzerinde kalmamasını beklediğini dile getirdi.

Ebu Merzuk, Hamas'ın resmi web sitesinde yayımlanan açıklamalarda, 7 Ekim Aksa Tufanı'nın ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde önemli değişiklikler sağladığını vurguladı. Ayrıca, toplantıda yaşanan "tarihi anlar" sayesinde imzalanan bildirinin hayata geçirilmesini umduğunu belirtti.

Filistin Halkının Direniş Süreci

Hamaslı yetkili, Filistin halkının, yaşanan zorluklara rağmen "direnişi etkisiz hale getirme ve Filistinlileri topraklarından sürme planlarının" başarısız olduğunu ifade etti ve direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.

Ebu Merzuk, bu süreçte Çin ve yanlarında duran bazı ülkelere, özellikle Türkiye gibi destek veren gruplara teşekkür etti.

Pekin Diyaloğu Bildirisi ile Birlik Sağlandı

21 Temmuz'da başlayan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, Filistinli 14 grup arasında imzalanan Pekin Diyaloğu bildirisi, aralarındaki bölünmüşlüğü sonlandırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bu bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında tüm grupların birleşmesini ve ulusal bir hükümet kurma niyetini ifade edildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun olarak, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulması gerektiği vurgulandı.

Hamas’ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, anlaşmanın Filistin'in ulusal birliğine ulaşmasında kaydedilen önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Çin, 21-22 Temmuz tarihlerinde, Filistinli grupların katıldığı kapsamlı bir ulusal toplantıya ev sahipliği yaptı.