Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Han el-Ahmer Topluluğu Yeni Bir Nekbe Korkusu Yaşıyor

İsrail’in yıkım tehdidi altındaki Han el-Ahmer sakinleri, tarihsel bir trajedinin tekrar yaşanmasından endişe duyuyor.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 18:14
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 18:14

Han el-Ahmer Topluluğu Yeni Bir Nekbe Korkusu Yaşıyor

Han el-Ahmer'de Yıkım Korkusu

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün kırsal kesiminde yer alan Han el-Ahmer köyü sakinleri, yıkım tehditleri ve Nekbe korkusu ile yaşamaktadır. 1948'de yaşanan zorunlu yerinden edilme olaylarının tekrar yaşanmasından endişe eden yaklaşık 200 bedavi ailenin yaşadığı bu köy, İsrail kabinesinin 28 Haziran'da aldığı yıkım kararları sebebiyle tedirgin durumda bulunuyor.

Yeni Bir Nekbe Endişesi

İsrail hükümetinin, El Halil'den Ölü Deniz'e kadar genişleyen işgali destekleyen yasalar çıkarması, yerel halkta derin bir endişe yaratmış durumda. Iyd Hamis, köyün lideri olarak yaptığı açıklamada, "Hayat çok zorlaştı, İsrail'in tecavüzleri karşısında endişe içinde yaşıyoruz" diyerek durumu özetledi.

Su ve Hayvancılık Sorunları

Hamis, köylülerin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini belirterek, İsrail yönetiminin su kaynaklarına el koymasının köyde yaşamı zorlaştırdığını aktardı. "Su ya da meralarımız kalmadı, bu durum bizi göçe zorlayacak bir politika haline dönüştü" diyen Hamis, sayılarının 3 bini aşan koyunlarının bir kısmının da zorla alındığını ifade etti.

Uluslararası İlgisizlik ve Direniş

Filistinli aktivist Ataullah el-Cehalin, "Dünyada yaşananları görmezden geliyorlar, biz evlerimizde kalmak istiyoruz; yeni bir Nekbe yaşamayı reddediyoruz" dedi. Ayrıca, Mueyyed Şaban ise halkın Han el-Ahmer'in yıkılmasına izin vermeyeceğini vurgulayarak, "Bu topraklardan ayrılmayız" ifadelerini kullandı.

Han el-Ahmer'in Geleceği

Han el-Ahmer, 1953’te zorla göç ettirilen Filistinlilerin yaşadığı barakalardan oluşmakta. Yıkım ve tahliye kararları daha önce uygulamaya konulamamış olsa da, köy halkı sürekli bir tehdit altında bulunmaktadır. İleriye dönük ne olacağı belirsizliğini koruyor.