Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hindistan ve Çin İlişkileri: Fiili Kontrol Hattı'na Saygı Çağrısı

Hindistan Dışişleri Bakanı, Çin'in Fiili Kontrol Hattı'na saygı göstermesinin ilişkiler için kritik olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 19:25
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 19:25

Hindistan ve Çin İlişkileri: Fiili Kontrol Hattı'na Saygı Çağrısı

Hindistan: İlişkilerin Gelişmesi İçin Çin'den Beklentiler

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Çin ile olan ilişkilerin ilerlemesi için Pekin yönetiminin Ladakh bölgesindeki Fiili Kontrol Hattı (LAC)'na saygı duyması gerektiğini belirtti.

Gazetecilere Açıklamalarda Bulundu

Jaishankar, Japonya'da düzenlenen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) toplantısına katılması sırasında gazetecilere konuştu. Kovid-19 salgını döneminde Çin'in sınır bölgelerine asker konuşlandırmasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olduğunu ifade etti.

İyi İlişkiler İçin Öncelikli Adımlar

Mevcut ilişkilerin “iyi olmadığını” dile getiren Jaishankar, komşu ülke olarak bu durumu değiştirmek istediklerini vurgulayarak, “Bu, yalnızca (Çin'in) LAC ve geçmişte imzaladıkları anlaşmalara saygı duymaları halinde mümkün olabilir.” açıklamasında bulundu.

Sınır Sorunları Üzerine Mutabakat

25 Temmuz’da Laos’ta yapılan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya gelen Jaishankar, sınır sorunlarının ele alınması gerektiği konusunda mutabık kaldılar.

Çin-Hindistan Sınır Anlaşmazlığı

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına yol açıyor. 3,500 kilometrelik bu sınır, akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerle dolu alanlar içeriyor ve tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90,000 kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38,000 kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, 1962'de savaşa neden olan sınır ihtilafını hâlâ çözüme kavuşturabilmiş değil. Bu belirsizlik, sınır bölgesindeki gerginliğin zaman zaman tırmanmasına yol açıyor. 15 Haziran 2020'de Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin de 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.