Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hırvatistan, Karadağlı Siyasileri 'İstenmeyen Kişi' İlan Etti

Hırvatistan, Karadağ Meclis Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve bir milletvekilini 'istenmeyen kişi' ilan etti. İlişkilerin gerginliği arttı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 17:11
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 17:11

Hırvatistan, Karadağlı Siyasileri 'İstenmeyen Kişi' İlan Etti

Hırvatistan, Karadağ Siyasetçilerini 'İstenmeyen Kişi' İlan Etti

Hırvatistan, Karadağ’ın Zagreb Büyükelçiliğine göndermiş olduğu nota ile Karadağ Meclis Başkanı Andrija Mandic, Başbakan Yardımcısı Aleksa Besic ve milletvekili Milan Knezevic'i ülkeye "istenmeyen kişi" olarak ilan ettiğini duyurdu.

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı Açıklama Yaptı

Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığından yapılan resmi açıklamada, söz konusu notada Mandic, Besic ve Knezevic'in, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerini olumsuz etkileyen eylemler gerçekleştirdiği ve bunu iç siyasette istismar ettikleri belirtildi. Açıklamada, ayrıca bu eylemlerin, Karadağ’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefleriyle de çeliştiği ifade edildi.

Hırvatistan'ın Avrupa Yanlısı Politikası

Açıklamada, Hırvatistan’ın Avrupa yanlısı politikası çerçevesinde Karadağ'ı desteklemek istediği vurgulandı. Hırvatistan, "Belirtilen siyasi şahısların davranışları, dostluk ve komşuluk ilişkilerine uygun değildir" ifadesini kullandı.

Gerginliğin Ardındaki Sebep

Hırvatistan’ın bu kararının kökeninde, Karadağ Meclisinin 28 Haziran tarihinde Hırvatistan'ın Jasenovac şehrinde öldürülen 83 binden fazla insan için yapılan "soykırım" ilanı ve anma töreni düzenlenmesi önerisi yatıyor.

Karadağ'daki Kabine Değişikliği

Karadağ Başbakanı Milojko Spajic, kabinede yapılan son değişiklikle ilgili tartışmalar sürerken yeni kabinenin Sırbistan ve Rusya yanlısı partilerle birleştiği belirtildi. Bu durum Karadağ'daki siyasi dengeleri etkiledi ve eleştirileri beraberinde getirdi.

Danijel Zivkovic, yeni kabinenin etnik temsilde sorunlar yaşattığını vurguladı. Diğer yandan, Ervin İbrahimovic partisinin siyasi hedeflerine ulaşma kararlılığını dile getirirken, Nikola Zirojevic ise Boşnak Partisi'nin toplumu yeterince temsil etmediğini savundu.