Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İbrahim Kalın: Ermenistan-Azerbaycan Barışı Kafkasya İçin Hayati Öneme Sahip

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ermenistan-Azerbaycan barışının bölgedeki istikrarı artıracağını vurguladı.

Yayın Tarihi: 17.09.2024 11:44
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 11:44

İbrahim Kalın: Ermenistan-Azerbaycan Barışı Kafkasya İçin Hayati Öneme Sahip

Ermenistan-Azerbaycan Barışı ve Bölgedeki İstikrar

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Ermenistan ile Azerbaycan arasında sağlanacak nihai barış anlaşmasının, Kafkasya'da istikrar ve kalkınma açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Zengezur Koridoru ve Bölgesel Bağlantılar

Kalın, kalıcı barışın Zengezur Koridoru'nun açılmasını sağlayarak, Azerbaycan-Ermenistan-Nahçıvan-Türkiye-Avrupa bağlantılarını güçlendireceğini ifade etti.

Bakü Güvenlik Konferansı'nda Önemli Temaslar

Güvenlik kaynaklarına göre, Kalın, 14-15 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'da düzenlenen Bakü Güvenlik Konferansı'na katıldı. Bu yıl yaklaşık 50 ülkenin istihbarat ve güvenlik başkanlarının bir araya geldiği konferansın teması "Küresel Ulaşım Yollarının Güvenliğine Yönelik Modern Zorluklar" olarak belirlendi.

Küresel Güvenlik Tehditleri Üzerine Değerlendirmeler

Kalın, alabildiğine değişken hale gelen uluslararası sistemin, Ukrayna ve Gazze çatışmaları gibi iki büyük kriz ile sarsıldığını kaydetti. Ayrıca, Gazze'deki çatışmanın durması için acilen bir ateşkes sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Rolü ve Terörle Mücadele

Türkiye'nin, hem Ukrayna hem de Gazze için istihbarat diplomasisini sürdüreceğine dikkat çekti. Terörün bir küresel tehdit olduğunu vurgulayan Kalın, DEAŞ, El-Kaide, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadelede uluslararası koalisyonların önemini dile getirdi.

İstihbarat Diplomasi ve Yapısal İhtiyaçlar

Kalın, Bakü Güvenlik Forumu'nun sekreteryasının oluşturularak kurumsallaşmasının gerekliliğine değindi ve geniş bir yelpazede istihbarat diplomasisinin önemini vurguladı.

Azerbaycan'da Bakü Güvenlik Konferansı düzenlendi. Bölgesel ve küresel zorlukların ele alındığı...

Azerbaycan'da Bakü Güvenlik Konferansı düzenlendi. Bölgesel ve küresel zorlukların ele alındığı konferansa, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.