İHH'dan İşitme Engelli Çocuklar İçin Sözlük
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Burundi'de işitme engelli bireylerin eğitim ve sosyal yaşama katılımını desteklemek amacıyla "İşaret Dili ve Dini Terimler Sözlüğü" oluşturdu. Bu özel çalışma, İslami terimleri de içermek üzere hazırlandı.
550 Kelimelik Sözlük
İHH'nın Doğu ve Güney Afrika Koordinatörü Faruk Erkılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 850 kelimeden oluşan sözlük çalışmasının, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Mustafa Başkonak liderliğindeki bir ekip tarafından yürütüldüğünü belirtti. Bu sözlük ile engelli bireylerin bilgi erişiminin artırılması ve eğitim olanaklarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.
Proje Hakkında Detaylar
Erkılıç, 2017 yılından bu yana Burundi'deki işitme engellilerle yakından ilgilendiklerini ifade ederek, ülkedeki sağlık, gıda ve hijyen alanındaki insani yardımların ardından eğitim alanına yöneldiklerini aktardı. 2018 yılında Burindi'de IQRA İşitme Engeliler Eğitim Merkezini açarak, terk edilmiş ve toplumdan dışlanmış çocuklar için eğitim imkânları sunduklarını belirtti.
Merkez Eğitimi ve Başarılar
Merkezde, 78 öğrenci yatılı eğitim almakta olup, bu öğrencilerden 63’ü işitme engelli 35’i ise yetimdir. Faruk Erkılıç, okulun bulunduğu bölgede gerçekleştirilen sınavda 123 okul arasında 7. olma başarısı gösterdiğini ifade etti.
Sözlük Projesinin Amacı
Burundi'den gelen talepler doğrultusunda işaret dili ve dini terimler sözlüğü hazırladıklarını dile getiren Erkılıç, bu çalışmanın sadece Burundi'deki işitme engelliler için değil, benzer dilleri konuşan Demokratik Kongo ve Ruanda gibi ülkelerdeki eğitimciler ve işitme engelliler için de faydalı olacağını vurguladı.
Erkılıç, "Bu çalışma, Burundi işaret dilinde bulunmayan birçok dini kavramı içeren 850 kelimelik bir sözlüktür. Tamamlandıktan sonra diğer Afrika ülkeleri için de özgün bir model oluşturacaktır," dedi.
İHH, çalışmayla bölgedeki engelli bireylerin bilgiye erişimini artırmayı ve eğitim fırsatlarını iyileştirmeyi hedefliyor.
İHH, çalışmayla bölgedeki engelli bireylerin bilgiye erişimini artırmayı ve eğitim fırsatlarını iyileştirmeyi hedefliyor.