Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Değişikliği ile Mücadelede Türkiye'nin Adımları

Bakan Yardımcısı Fatma Varank, iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye'nin hedeflerini ve projelerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 09.04.2025 16:59
Güncelleme Tarihi: 10.04.2025 12:44

İklim Değişikliği ile Mücadelede Türkiye'nin Adımları

İklim Değişikliği: Küresel Bir Tehdit

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank, iklim değişikliğinin çağımızın en büyük küresel sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Ülkelerin iklime dirençli altyapılar inşa etmesi ve uyum çalışmalarını hızlandırması gerektiğini belirtti.

BM Toplantısında İklim Teması

Varank, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin ciddiyetine dikkat çekti. "Paris Anlaşması ile belirlenen 1,5 santigrat derece hedefi artık geride kalmak üzere. Bugün ulaşılan 1,6 santigrat derece seviyesi, bizlere zamanın ne kadar kritik olduğunu gösteriyor," dedi.

2023 Depremleri Sonrası İklim Direnci

Varank, Türkiye’nin deprem ve iklim kriziyle mücadelesine değinerek, "2023 yılında yaşanan büyük depremlerin ardından, 11 ilimizi deprem ve iklim dirençli olarak inşa ediyoruz. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda, enerji verimli binalar ve yeşil altyapı yatırımları büyük önem taşıyor," şeklinde konuştu.

Yenilenebilir Enerji Hedefleri

Fatma Varank, Türkiye'nin yenilenebilir enerjinin birincil enerjideki payını 2053 yılında yüzde 50’ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 29,3’e çıkarmayı planladığını belirtti. Bu yaklaşımla, Türkiye'nin enerji arzının yüzde 80’ini karbonsuz hale getirmeyi amaçlıyor.

Ulaşımda Sürdürülebilirlik

Ulaştırma sektörünün iklim değişikliği ile mücadeledeki rolüne de değinen Varank, demir yollarının elektrifikasyonunun tamamlanmasının ve 7 bin kilometre yüksek hızlı tren hattı inşa edilmesinin önemli adımlar olduğunu kaydetti.

Akdeniz’in Dirençli Hale Getirilmesi

Varank, "Akdeniz’in dirençli hale gelmesi de ülkemizin öncelikli konularından biridir. 2026 yılında İklim Değişikliği Bölgesel Aktivite Merkezi'ni aktifleştireceğiz,” dedi.

Karbon Emisyonlarının Takibi

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde yer alan İklim Kanunu'nun hukuki bir çerçeve sunduğunu ifade eden Varank, karbon emisyonlarının ülke genelinde takip edileceğini belirtti.

Varank, ayrıca Türkiye'nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 31. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği adaylığının devam ettiğini ve bu hususta UNECE üyelerinden destek talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank (sağda), Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nun üst düzey katılımlı toplantısında konuşma yaptı. Varank, iklim değişikliğinin, çağın en büyük küresel sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank, Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nun üst düzey katılımlı toplantısında konuşma yaptı.