Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Değişikliği Tehdidi: Kew Gardens'ın Geleceği

Kew Gardens'ın ağaçlarının yarısı iklim değişikliği nedeniyle tehlikede. Uzmanlar, 2090'da bahçenin görünümünün değişeceğinin altını çiziyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 16:09
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 16:09

İklim Değişikliği Tehdidi: Kew Gardens'ın Geleceği

İngiltere'nin Kew Gardens'ı Tehdit Altında

Dünyanın en zengin bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Londra'daki Kew Gardens Botanik Bahçesi, iklim değişikliği nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Uzmanların yayımladığı yeni bir araştırmaya göre, bahçede bulunan ağaçların neredeyse yarısı yok olma riski taşıyor.

İklim Değişikliğinin Etkileri

Kew Gardens uzmanlarının hazırladığı "Gelecek için ağaçlandırmak" raporunda, Londra'nın 2050 yılına geldiğinde İspanya'nın Barcelona kenti gibi yüksek sıcaklıklarla karşılaşabileceği belirtiliyor. Bu durum, bahçenin biyoçeşitliğini tehdit eden çeşitli faktörleri beraberinde getirecek.

Ağaç Türlerinin Geleceği Alarm Veriyor

Raporda, açık alanda bulunan 11 binden fazla ağaçtan bazı türlerin sıcak hava koşullarına dayanıklı olmadığı vurgulanıyor. Araştırmaya göre, İngiltere'deki küresel ısınmanın 1,5-2 derece arasında tutulması halinde bile, Kew Gardens'daki ağaç sayısının 2090 yılında 5,500'e düşeceği tahmin ediliyor.

Koruma Önlemleri ve Tavsiyeler

Araştırmada, botanik bahçesinin korunması için öncelikle tehdit altındaki türlerin korunması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, tüm paydaşların bu konu hakkında bilgilendirilmesi önem arz ediyor. Koruma çabalarının yanı sıra, İngiltere'deki manzarayı korumak için çeşitli adımlar atan Kew Gardens, bu konuda yerel türlerin korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Geleceğin Bahçesi: Kew Gardens

Simon Toomer, Kew Gardens'ın 50 ila 80 yıl içinde tamamen farklı bir görünüme bürüneceğini, ancak yine de tanınabilir olacağını ifade etti. Araştırma, sıcaklığa dayanıklı türlerin Akdeniz bölgesinden ve diğer yerlerden getirilerek Kew Gardens'a entegre edileceğini gösteriyor.

Kew Gardens'ın korunması için atılacak olan adımlar arasında Romanya ve Sırbistan’a bilimsel geziler düzenleyerek, sıcak ülkelere adapte olmuş türlerden tohumlar getirilmesi de planlanıyor.