Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Değişikliği ve İnsan Ticareti: Artan Savunmasızlık

İklim değişikliği, insan ticareti mağdurlarını daha savunmasız hale getiriyor. Aşırı hava olayları, göçleri ve suçları artırıyor.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 11:08
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 11:08

İklim Değişikliği ve İnsan Ticareti: Artan Savunmasızlık

İklim Değişikliği ve İnsani Kriz

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Kıdemli Uzmanı Peppi Kiviniemi-Siddiq, iklim değişikliğinin etkisiyle artan aşırı hava olaylarının insanları yerinden ettiğini ve kaçakçılık risklerini artırdığını belirtti.

Göç ve İklim Şokları

İklim değişikliği, dünyayı etkiliyor ve insanlar daha güvenli bölgelere göç etmeye zorlanıyor. 2022'de yayımlanan “İklim Değişikliği ve Gelecekteki İnsan Hareketliliği” raporuna göre, son on yılda ortalama 21,6 milyon kişi, iklim sebepli nedenlerle göç etmek zorunda kaldı.

İnsani Güvenlik Sorunları

Kiviniemi-Siddiq, iklim değişikliğinin getirdiği gelir kaybının insanları savunmasız bıraktığını, bu durumun da insan kaçakçıları için fırsat sunduğuna dikkat çekti. Doğal afetlerden etkilenenler, güvensiz bir ortamda, suç aktörlerinin hedefi olabiliyor.

Çocukların Sömürüsü

İklim değişikliği sonucu tarımdan elde edilen gelirlerin azalması, ailelerin çocuklarını çalışmaları için kentlere göndermesine neden oluyor. Bu durum çoğu zaman çocuk işçiliğine ve sömürüsüne yol açıyor.

Önlemler ve İşbirliği

Peppi Kiviniemi-Siddiq, insan kaçakçılığının önlenmesinde en önemli faktörün bilgi ve uluslararası işbirliği olduğunu vurguladı. BM'ye bağlı kuruluşlar ile ortak çalışmaların artırılmasının gerekliliğini belirtti ve insanları koruyacak programların oluşturulmasına vurgu yaptı.

Özetle, iklim değişikliği ve insan kaçakçılığı arasındaki ilişki, hem insani hem de güvenlik açısından kritik bir sorun teşkil ediyor. Aynı zamanda, bu durumu önlemek için işbirliği ve bilinçlenme büyük önem taşıyor.