Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Krizi ve Orman Yangınları: Yeni Bir Dönem Başlıyor

İklim krizi orman yangınlarını artırırken, başta yangın rejimi olmak üzere ekosistemler üzerindeki etkileri derinleşiyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 11:15
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 11:15

İklim Krizi ve Orman Yangınları: Yeni Bir Dönem Başlıyor

İklim Krizi ve Orman Yangınlarının İlişkisi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim krizi ile orman yangınları arasındaki bağlantıyı vurguladı. Yangınlar, iklim krizini hızlandırarak, iklim değişikliklerine de neden oluyor.

Karbon Emisyonları ve İklim Değişikliği

Prof. Dr. Tolunay, Türkiye'nin Antalya ilinin Manavgat ilçesinde 2021 yılında meydana gelen büyük orman yangını hakkında bilgiler verdi. Yangın sonucunda, sera gazı emisyonlarının yükseldiğini belirten Tolunay, "İnsan faaliyetleri nedeniyle atmosfere salınan sera gazları emisyonlarının büyük bir kısmı fosil yakıtlardan kaynaklanıyor. Ormanlarımızı yok ederek, doğal müttefiklerimizi kaybediyoruz" dedi. Ormanların Karbon Tutma Kapasitesi

Ormanların karbondioksit tutma kapasitesinin yanma sırasında büyük ölçüde azaldığını ifade eden Tolunay, "Bir hektar alandaki ağaç yoğunluğu, karbon emisyonu miktarını doğrudan etkiliyor. Yangın sırasında 150-200 ton karbondioksit emisyonu meydana gelebiliyor" diye ekledi.

Yeni Yangın Rejimi ve Stratejiler

Yangınların çıkış süresinin önceki dönemlere göre değiştiğini belirten Tolunay, "Ege ve Akdeniz bölgelerinde yangın sezonu artık daha erken başlıyor, bu da yeni bir yangın rejiminin işaretidir" dedi. Yangınların genellikle insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Tolunay, insanların bu süreçte daha bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi. Sonuç ve Öneriler

Prof. Dr. Tolunay, "Yangın çıkmasını engellemek için stratejiler geliştirmeliyiz. Yangınla mücadelede sadece teknik ekipmanlara odaklanmak değil, aynı zamanda toplumun bu konuda eğitilmesi de büyük bir önem taşıyor" şeklinde görüş belirtti.