Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere'de Filistin Destekçileri Dışişleri Bakanlığı Önünde Protesto Düzenledi

Filistin destekçileri, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın kapısını kapatarak silah satışlarını durdurma talebinde bulundu.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 14:38
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 14:38

İngiltere'de Filistin Destekçileri Dışişleri Bakanlığı Önünde Protesto Düzenledi

Filistin Destekçileri Dışişleri Bakanlığı Önünde

İngiltere'de Filistin yanlısı bir grup, Dışişleri Bakanlığı'nın girişine barikat kurarak İngiltere'nin İsrail'e yönelik silah satışlarını durdurmasını talep etti. Ayrıca, bu satışların devam etmesinin gerekçesi olarak öne sürülen hukuki inceleme raporlarının açıklanmasını istediler.

Protesto Ayaklanması

Kendilerine "Özgür Filistin İçin İşçiler" adını veren bu grup, yerel saatle sabah 07.30’da (TSİ 09.30) Buckingham Sarayı'nın önündeki Kaptan Thomas Cook heykeli önünde toplanarak Dışişleri Bakanlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Kraliyet Atlı Muhafızları'nın geçiş yaptığı caddeden Bakanlık önüne ulaşarak bina girişini kapatan grup, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında eylemlerine devam etti. Grubun talepleri arasında, yeni İngiliz hükümetinden silah satışlarını durdurması ve hukuki raporları açıklaması da yer alıyordu.

Sloganlar ve Pankartlar

Bakanlık personelinin binaya girişini engelleyerek "David Lammy senden utanıyoruz" ve "Bir ömür boyu özgür Filistin" gibi sloganlar atan grup, yaklaşık 300 eylemci ile birlikte "Britanya yapımı soykırım", "Hemen ateşkes. Silah satışını durdur. İşgale son ver" ve "İsrail'i silahlandırmayı durdur" gibi pankartlar taşımaktaydı.

Polis Müdahalesi ve Gözaltılar

Eylemcilerin bakanlığa girişini engellemesi ve eylemde kalmaya devam etmesi üzerine polis bazı şahısları gözaltına aldı. Grup, gözaltına alınanların sayısının 6 olduğunu bildirdi.

Yeni Yönetimin Tavrı

İngiltere'deki yeni hükümet, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulunsa da eski hükümetin politikalarından yalnızca birinde geri adım atmış durumda. Yeni hükümet ayrıca, bir önceki yönetimin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yönelik kestiği mali desteği yeniden sağlama sözü vermiştir.

Ancak yeni Dışişleri Bakanı David Lammy, eski sıradışı inceleme raporlarının açıklanmasına dair yetkisi olmadığını belirterek kendi inceleme süreçlerini başlattıklarını ifade etti.